Verbod op hoger tarief kabelaar UPC

Kabelexploitant UPC mag per 1 januari geen tariefsverhoging van bijna eenderde doorvoeren in de gemeente Hilversum. UPC en de gemeente moeten gaan onderhandelen over een nieuw tarief.

Dit heeft de rechtbank in Amsterdam vandaag bepaald nadat Hilversum afgelopen vrijdag een kort geding tegen UPC had aangespannen. Ook Casema, de tweede kabelexploitant van Nederland, werd gisteren door de rechter gedwongen te onderhandelen met de gemeente Alphen aan de Rijn over een tariefsverhoging. Volgens de raadsman van de gemeente Hilversum, advocaat J. Doeleman, zullen waarschijnlijk de steden Amsterdam, Haarlem en Zaanstad ook niet akkoord gaan met de voorgestelde tariefsverhoging van UPC, die in deze steden de aansluitingen verzorgt.

De grote kabelbedrijven in Nederland werken sinds afgelopen zomer aan de invoering van een gelijk tarief voor het gebied dat zij bedienen. UPC wil voor zijn 2,4 miljoen abonnees naar een tarief van 15,20 euro per maand. Casema, dat 1,4 kabelaansluitingen heeft, streeft naar 13,30 euro per maand. Ook Essent, de derde speler van Nederland, werkt aan een uniform tarief. De kabelexploitanten willen naar eigen zeggen naar één tarief om prijsdiscriminatie te elimineren.

Kabelaar UPC liet de gemeente Hilversum begin december weten het maandtarief vanaf 1 januari te willen verhogen van 10,28 euro naar 13,32 euro, een verhoging van 30 procent. Later in het jaar zou wederom een verhoging plaatsvinden. Volgens de gemeente was deze verhoging in tegenspraak met de afspraken die werden gemaakt in 1996, het moment waarop Hilversum zijn kabelnet verkocht aan UPC. Prijsverhoging mocht alleen worden doorgevoerd aan de hand van de inflatie en ,,onvermijdelijke externe kosten''.

UPC zegt in een reactie het besluit van de rechter te betreuren, maar tekent daarbij aan dat de gemeente nu door de rechter is gedwongen vóór 1 april tot een besluit over een nieuw tarief te komen. ,,De gemeente Hilversum stelde zich niet erg coöperatief op'', zegt een woordvoerder van UPC. ,,Maar Rotterdam daarentegen was heel soepel. Zij zien in dat dit op nationaal niveau komt te liggen gezien nieuwe regelgeving.''

UPC verklaart dat per 1 januari bijna de helft van de 2,4 miljoen abonnees het uniforme tarief betaalt. Eind volgend jaar zouden alle abonnees hetzelfde bedrag moeten betalen. Casema zegt dat inmiddels circa twee derde van de aansluitingen hetzelfde tarief betaalt.

Beide kabelexploitanten hebben kartelautoriteit NMa ingelicht over het uniforme tarief. Die heeft volgens UPC en Casema tot dusver geen bezwaar gemaakt.