Tumult in thuiszorg

Een brief over de verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg heeft voor grote onrust gezorgd onder de 400.000 cliënten. ,,Enkele honderden'' van hen zouden volgens voorzitter G. van den Berg van de Cliëntenraad Thuiszorg Groningen de zorg al hebben opgezegd.

In de brief, afkomstig van het Centraal Administratie Kantoor Bijzondere Zorgkosten (CAK), staat dat cliënten volgend jaar fors meer gaan betalen voor de thuiszorg. De kosten hangen af van het inkomen, maar in grote lijnen gaat de thuiszorg volgend jaar door bezuinigingen van minister Hoogervorst (Volksgezondheid) twee keer zoveel kosten.

Ook de maximale eigen bijdrage hangt af van het inkomen. Wie niet meer verdient dan 13.500 euro per jaar, hoeft per maand hooguit zestien euro te betalen. Van den Berg: ,,Maar in de brief staan allerlei ingewikkelde modellen, waar heel andere getallen uitkomen. Het lijkt alsof ze honderden euro's per maand moeten betalen. Veel cliënten zijn oudere mensen, die hebben vaak moeite met rekenen.''

Het CAK ontkent dat de brief onnodig ingewikkeld is. ,,Het is moeilijk om een brief op te stellen die voor iedereen leesbaar is'', zegt manager J. van den Burg. ,,We hebben van tevoren met ouderenbonden de inhoud doorgenomen.'' Reden van de verwarring is volgens Van den Burg het gesteggel over de bezuinigingen op de thuiszorg in de Tweede Kamer. ,,We hadden daardoor maar weinig tijd om onze cliënten te informeren.''