Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over het te veel eten en te weinig bewegen. Voorts een portret van David Werner die in de binnenlanden van Mexico met gehandicapte kinderen werkt. Ned.2, 18.22-19.05u.

Netwerk. Portret van de bewoners en begeleiders van De Kei in Utrecht, het opvangtehuis voor dak- en thuislozen met een verstandelijke beperking. Ned.1, 20.28-21.00u.

Nova. Reportage uit Israël waar een baby geboren is met een moedervlek op het hoofdje in de vorm van de Arabische naam voor Allah. Verder een prognose voor het komende jaar van vijf beste ondernemingen. Ned.3, 22.25-23.02u.

DOCUMENTAIRE

Andere tijden. Over het transporteren van de dieren uit het Ouwehands Dierenpark in Rhenen tijdens de Tweede Wereldoorlog naar een veilige plek. Twee oppassers van destijds, Cor Ouwehand (zoon van de directeur) en Joop Baars (schoonzoon), vertellen er over. Ned.3, 21.05-21.38u.

Werken aan werk. Aflevering over een bedrijf in Alkmaar dat glas-in-loodramen op bestelling levert. Ned.3, 21.38-22.07u.

Brel is dood, leve Brel. Zie tv-vooraf. RTL5, 22.40-23.40u.

't Zal je maar gebeuren. Verslag van het drama tijdens de brand op 23 maart van dit jaar in de Haarlemse Koningkerk waarbij drie vrijwillige brandweerlieden omkwamen. Ned.1, 23.30-0.03u.

AMUSEMENT & SPORT

Finale Nationale Nieuwsquiz. Finale van de nationale nieuwsquiz waarin 36 kandidaten strijden om titel Nationale Nieuwskenner. Met o.a. W. Duyvendak (GroenLinks), Gerard Cox, John Buisman, Adriaan Jaeggi, R. ter Beek en P. Rehwinkel. Ned.1, 21.00-22.15u.

Sportjournaal. Eindejaarsserie met portret van sprinter Troy Douglas. Ned.2, 22.30-22.50u.

PRAATPROGRAMMA

Het elfde uur. Gesprek over het geloof met de presentatoren Henny Huisman, Catherine Keijl en Antoine Bodar. Ned.1, 22.15-23.00u.

FILM

.Fort Apache (John Ford, 1948, VS). Epische western over leiderschap en heldendom, vormt samen met She Wore a Yellow Ribbon en Rio Grande Fords cavalerietrilogie. Koppige, naar generaal Custer gemodelleerde legerleider Henry Fonda strijkt zowel de Indianen als zijn eigen mannen tegen de haren in. BBC2, 18.55-21.00u.

.Mariken (André van Duren, 2000, België/Nederland). Bioscoopdebuut van de regisseur van Kees de jongen is een zinvolle, psychologische avonturenfilm naar roman van Peter van Gestel, voor het hele gezin. Middeleeuws, door oude man Jan Decleir opgevoed vondelingetje Laurien van den Broeck gaat op zoek naar haar moeder. Ned.3, 19.02-20.37u.

.1941 (Steven Spielberg, 1979, VS). Pijnlijk geflopte, destijds peperdure klucht waarbij de Peter Pan van de Hollywoodregisseurs zich een jongen waande met heel duur speelgoed: vliegtuigen, duikboten, alles gaat de lucht in als Californië vreest voor een Japanse invasie. RTL5, 20.30-22.40u.

.The Big Lebowski (Joel Coen, 1998, VS). Fraai gefilmde meligheid, met als hoogtepunt opnames vanuit het perspectief van een bowlingbal. In het op The Big Sleep geïnspireerde drama slaagt overjarige hippie The Dude (Jeff Bridges) er in even cool te zijn als Humphrey Bogarts hard-boiled Philip Marlowe. Ned.3, 23.02-1.00u.

.Saturday Night Fever (John Badham, 1977, VS). Succesvolle en invloedrijke, op het ritme van de muziek van de Bee Gees geschreven discofilm maakte van John Travolta universeel tieneridool. Winkelbediende uit Brooklyn zoekt alle heil in de disco, maar doorziet de ijdelheid ervan. BBC1, 0.10-2.10u.

.101 Dalmatians (Stephen Herek, 1996, VS). In Disneyklassieker over een Londense puppyroof worden vrijwel alle rollen gespeeld door levende wezens en kunnen de honden níet praten. Met Jeff Daniels als het baasje van Pongo, Glenn Close als Cruella de Vil en Hugh Laurie als boef Jasper. Morgen, BBC1, 16.40-18.15u.

RADIO

Kunststof. De Rotterdamse fotograaf Ari Versluis en stylist Ellie Uyttenbroek vertellen over hun fotoproject Exactitudes met gabbers, ecopunks, bimbo's en ruitjesnichten. Radio 1, 19.04-20.04u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Peter Blokhuis en een monoloog van Heere Heeresma muziek van striptekenaar Robert Crumb en zijn Cheap Suit Serenaders met liedjes uit de jaren '20 en '30. 747AM, 22.02-24.00u.