Sterke daling overvallen

Het aantal overvallen is in de eerste zes maanden van dit jaar sterk afgenomen. De politie registreerde er 1.166 tegen 1.332 in het eerste halfjaar van 2002. Dat betekent een daling van 12,5 procent.

Het Nederlands Politie Instituut (NPI) maakte de cijfers uit het Landelijk Overvallen Registratie Systeem (LORS) vandaag bekend. Als reden van de daling noemt de politie de intensieve samenwerking met het bedrijfsleven en de inzet van bovenregionale rechercheteams.

Tot nu toe wist de politie de daders van 28 procent van de overvallen te achterhalen. De verwachting is dat dit nog stijgt. Het NPI noemt vooral de daling van het aantal overvallen op winkels opvallend: van 563 in 2002 naar 473 dit jaar. Daarentegen waren horecazaken (222 naar 229) en de transportsector (88 naar 94) vaker doelwit.

In de eerste zes maanden van dit jaar vielen bij de misdrijven zeven doden (onder wie een dader) en 163 gewonden. Volgens de politie slaagden 940 overvallen en mislukten er 226.