Rodamco in Weens vastgoed

Vastgoedbelegger Rodamco Europa heeft voor 270 miljoen euro een meerderheidsbelang verworven in een winkelcentrum in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Dat heeft Rodamco vanmorgen bekendgemaakt. Het winkelcentrum wordt de op één na grootste belegging in de portefeuille van de beursgenoteerde vastgoedinvesteerder.

Het gaat om het `Donauzentrum', één van de grootste winkelcentra in Oostenrijk, dat jaarlijks 18 miljoen bezoekers trekt. Het bevat ruim 60.000 vierkante meter winkels en daarnaast een vrijetijdscentrum, een hotel en kantoren. In totaal is 112.000 vierkante meter vastgoed verhuurd. Rodamco, dat zelf het management over het Donauzentrum gaat voeren, overweegt om het winkelcentrum met 15.000 vierkante meter winkelruimte uit te breiden. Met de aankoop wordt Rodamco voor 90 procent eigenaar van het winkelcentrum. Op de resterende 10 procent heeft Rodamco een optie, die vanaf 2007 uitgeoefend kan worden.

Rodamco is van plan zijn beleggingen in Centraal- en Oost-Europa vanuit Wenen te gaan leiden. Rodamco heeft onder meer vastgoedbezittingen in Tsjechië, Hongarije en Polen. De vastgoedbelegger wil graag uitbreiden in Oost-Europa, maar ondervindt daarbij problemen doordat veel vastgoed daar in bezit is van pensioenfondsen en verzekeraars. In Oostenrijk zijn er meer mogelijkheden om vastgoed te verwerven, omdat dat vaak in familiehanden is.

Rodamco heeft voor 6,6 miljard euro aan onroerend goed in portefeuille. Daarvan bestaat 83 procent uit winkels en winkelcentra. Het merendeel staat in Nederland, Zweden, Frankrijk en Spanje. Daarmee is Rodamco Europe de grootste beursgenoteerde belegger in winkelcentra in Europa.