Poolse gevulde pannenkoekjes

Kerstfeest in Polen begint met een eetfestijn op kerstavond, ofwel Wigilia (wake), als de eerste ster zichtbaar wordt. Kinderen vinden misschien wat geld onder hun bord. Traditiegetrouwen zetten een extra bord neer voor een onverwachte gast. Er zijn algauw zeven gangen, maar meestal twaalf indachtig het aantal apostelen. Tijd genoeg voor de nachtmis begint. Groente en vis vieren de boventoon. Een van de 12 zou krokiety kunnen zijn: een soort loempia's.

Pel en snipper de uien. Knijp het vocht uit de zuurkool. Snijd de slierten kool fijn en kook ze in driekwart liter water samen met de helft van de snippers ui. De kool moet heel zacht worden. Poolse Monika, die mij het gerecht voorkookte, hield een kooktijd aan van anderhalf uur. Dat lijkt mij voor (Nederlandse) zuurkool nogal lang, dus handel naar bevind van zaken (proeven vanaf een half uur). Week de gedroogde paddestoelen minstens 20 minuten in heet water. Snijd de champignons in stukjes. Verhit twee eetlepels olie en bak daarin de stukjes champignon en de rest van de snippers ui 10 minuten lang op halfhoog vuur. Het vocht dat vrijkomt verdampt geleidelijk. Zeef het weekvocht van de gedroogde paddestoelen en snijd die paddestoelen fijn. Verhit vocht en stukjes paddestoel nog even mee met champignon en ui tot ook dit vocht verdampt is. Pureer desgewenst het mengsel met een staafmixer. Maak een beslag van de bloem, 1 ei, de melk en wat zout. Bak hiervan in olie acht dunne pannenkoeken van 18-20 centimeter doorsnee. Giet de zuurkool af, druk het vocht eruit en snijd de slierten nogmaals fijn. Meng zuurkool en paddestoelenpuree. Op smaak brengen met zout en peper. Schep een flinke lepel van de mix vooraan op elk pannenkoekje. Rol de flap één slag om de vulling, sla de zijkanten naar binnen en ga door met rollen. Dit alles kan een dag tevoren worden gedaan. Klop vlak voor het eten twee eieren los in een kom. Strooi paneermeel op een bord. Wentel de krokiety door ei en paneermeel. Verhit boter in een pan en bak hier per keer drie tot vier krokiety aan beide kanten bruin in 5 tot 6 minuten tijd. Los van Kerstmis worden krokiety gegeten met bietensoep.

Morgen: Ra caca

    • Annelène van Eijndhoven