Olympische Spelen

In het sportrubriekje over de Olympische Spelen in Athene (NRC Handelsblad, 20 december), heb ik iets schandaligs gelezen. Er staat dat het olympisch sportpark wordt gebouwd door Albanezen, omdat de Grieken dit minderwaardig werk vinden. Deze Albanezen hebben een tijdelijke verblijfsvergunning. Na de Olympische Spelen worden ze zonder pardon het land uitgezet.

Maar ook lees ik dat er tijdens de bouw tot nu toe twaalf mensen zijn omgekomen. Hoe is het mogelijk dat in 2003 in een westers land bij een dergelijk commercieel project de veiligheid van de bouwvakkers niet gegarandeerd kan worden?

Tot overmaat van ramp vinden de Grieken dit geen reden om een herdenking te houden tijdens de opening van de Spelen. Hun verklaring hiervoor is dat er een verschil moet blijven tussen bouwvakkers en sporters.

Zoals je al op de basisschool leert, zijn de Olympische Spelen het feest van verbroedering. Het was in de Griekse tijd een eer om de feesten mee te helpen voorbereiden. Wat blijft er over van `het olympisch ideaal?' Spelen voor het voetlicht brengen die talloze anoniemen het leven kosten.

    • Wiebe Waaijer