Nieuwe top van Ahold krijgt pakket aandelen

Bestuursvoorzitter A. Moberg en financieel directeur H. Ryöppönen van supermarktconcern Ahold hebben afgelopen week, na afsluiting van de miljardenemissie, een pakket aandelen gekregen.

A. Moberg ontving 125.000 aandelen. Dat pakket was vanochtend ruim 725.000 euro waard. Collega Ryöppönen kreeg tweemaal 200.000 aandelen. Aan de helft hiervan zijn beperkingen verbonden: Ryöppönen mag 100.000 aandelen pas na een paar jaar verkopen.

De verstrekte aandelen zijn onderdeel van het beloningspakket dat de Scandinavische bestuurders bij hun aantreden met de commissarissen overeenkwamen. De verstrekking is nog onderdeel van het `tekengeld' en was niet afhankelijk van prestaties van de bestuurders.

Het beloningspakket van Moberg zorgde eerder dit jaar voor consternatie onder aandeelhouders van Ahold en medewerkers en klanten van winkelketen Albert Heijn. Na een boycot van de AH-winkels zag Moberg af van het gegarandeerde deel van zijn bonussen. Die zijn nu afhankelijk van prestatiecriteria die vanuit concurrentieoverwegingen niet door Ahold bekend worden gemaakt.

Moberg had eerder dit jaar al 125.000 aandelen en 1 miljoen opties – rechten om aandelen Ahold voor 5,20 euro te kopen – gekregen. Voor Ryöppönen betreft het de eerste ontvangst van effecten van Ahold. Ryöppönen heeft privé niet meegedaan met de zojuist afgeronde reddingsoperatie van Ahold waarbij het concern voor 3 miljard euro nieuwe aandelen uitgaf. Volgens een woordvoerder van Ahold is de `timing' van de aandelenverstrekking, vlak na de emissie, niet bewust gekozen.