Minoes verknipt voor tv

De succesvolle speelfilm Minoes, gebaseerd op het boek van Annie M.G. Schmidt, is deze week in vier afleveringen op de televisie te zien in het middagblok van de jeugdzender Z@ppelin op Nederland 3.

Maar daarmee wordt de film geen recht gedaan, zegt producent Burny Bos in VARA TV Magazine: ,,Het is jammer dat Minoes in vier delen is geknipt. Blijkbaar durfden ze het bij de AVRO niet aan om Minoes in z'n geheel 's avonds op tweede kerstdag te programmeren. Terwijl dat hèt moment is dat mensen in familieverband iets met elkaar willen doen.''

Dat de film van regisseur Vincent Bal uit 2001 in vier delen zou worden vertoond, is echter al met Bos' bedrijf Bos Bros afgesproken toen de AVRO en het Stimuleringsfonds in 2001 besloten aan Minoes mee te betalen, reageert AVRO's dramachef Justine Paauw. ,,We doen dat met alle familiefilms van producent Bos Bros, ook met Ja zuster, nee zuster. Maar daarnaast zenden we ze ook altijd in hun geheel uit; dat zal dus ook met de film Minoes gebeuren. We hebben de rechten voor een serie op de middag en de hele film op de avond. Vreemd, dat Burny Bos daar in TV Magazine nu zo verbaasd over doet.'' De vier afleveringen, waarvan de eerste vanmiddag is uitgezonden en de resterende drie aanstaande woensdag, vrijdag en zaterdag volgen, duren elk 25 minuten.

Bos' mededirecteur Michiel de Rooij bevestigt de afspraken met de AVRO. ,,Maar de film komt natuurlijk het best tot zijn recht als hij als één geheel wordt uitgezonden. Zo'n serie blijft een afgeleide, en geeft nooit een optimaal beeld.''

Bos Bros werkt nu aan twee andere Annie Schmidt-projecten. Volgend jaar zendt de AVRO de serie Ibbeltje uit, die speciaal voor de televisie wordt gemaakt, met Annet Malherbe als moeder die vroeger een kat is geweest. Komend voorjaar beginnen de opnamen voor Pluk van de petteflet als bioscoopfilm.