Koersen stijgen op rustig Damrak

De aandelenbeurs had vanmorgen moeite om een duidelijke richting te bepalen. De omzetten op het Damrak waren laag en er was vrijwel geen bedrijfsnieuws dat de koersen in beweging bracht.

Rond het middaguur stond de beursgraadmeter AEX-index op een winst van 0,4 procent op 331,30 punten. De AEX volgde daarmee in de voetsporen van andere indices in Europa die allen moeite hadden een duidelijke richting te bepalen. De DAX in Frankfurt noteerde een plus van 0,8 procent, de CAC 40 in Parijs zakte 0,2 procent en de FTSE-index in Londe noteerde een verlies van 0,1 procent.

De beurzen maken zich op voor de kerstdagen en de jaarwisseling. Handelaren leggen weinig orders in, de boeken voor dit jaar zijn inmiddels gesloten. De beurs in Amsterdam is morgen slechts een halve dag geopend en blijft eerste en tweede kersdag gesloten.

Van de AEX-fondsen liet Hagemeyer de meest opvallende beweging zien. Het handelshuis uit Naarden maakte voorbeurs bekend dat banken meer stemrecht krijgen via het administratiekantoor dat de preferente aandelen in beheer heeft. Aanvankelijk leken beleggers de grotere bankeninvloed niet op prijs te stellen. Het aandeel stond halverwege de ochtend 2,8 procent lager, maar klom rond het middaguur naar een winst van 1,1 procent naar 1,78 euro.

ABN Amro, de bank die de reddingsoperatie voor Hagemeyer leidt en zelf een aanzienlijk pakket aandelen heeft in het bedrijf, steeg vanmorgen 1,4 procent naar 18,51 euro.

Op de valutamarkten leverde de euro iets in ten opzichte van de dollar. Aan het eind van de ochtend kostte de Europese munt 1,2404 dollar, tegen 1,2415 dollar aan het eind van de vorige handelsdag.

In Parijs kreeg Arcelor er 0,5 procent bij. 's Werelds grootste staalproducent profiteerde van zijn deelname aan een joint venture met het Chinese Bao Steel en het Japanse Nippon Steel. Het gezamenlijke bedrijf gaat de Chinese auto-industrie beleveren.

De effectenbeurzen in het Verre Oosten hebben vanmorgen een rustig beeld laten zien met bescheiden bewegingen van de belangrijkste indices. De grootste beurs, die in Tokio, bleef dicht wegens een nationale feestdag. De beurs in Hongkong sloot 0,5 procent lager, terwijl Singapore en Sydney vrijwel onveranderd sloten.