Ivoriaanse rebellen weer in regering

De Ivoriaanse rebellenbeweging Forces Nouvelles heeft gisteren aangekondigd dat zij deze week terugkeert in de regering van nationale verzoening. Precies drie maanden geleden schortte de groep zijn deelname op uit protest tegen het beleid van president Laurent Gbagbo.

De politieke en militaire leiders van de Forces Nouvelles kwamen gisteren bijeen in hun hoofdkwartier Bouaké om te vergaderen over hun deelname aan de regering. Hoewel zij nog geen officiele verklaring hebben uitgegeven, werd in de loop van de dag duidelijk dat zij een voorlopig einde maken aan hun boycot. Verscheidene woordvoerders bevestigen het nieuws.

De rebellenbeweging pleegde vorig jaar september een mislukte staatsgreep die uitdraaide op een gewapend conflict. Sindsdien is Ivoorkust in tweeën gedeeld. De regering zit in het zuiden, maar de Forces Nouvelles houden het noorden van het land bezet. Onder druk van voormalige koloniale grootmacht Frankrijk tekenden de rebellen en president Gbagbo in januari een vredesakkoord. Daarin werd onder meer de samenstelling van het nieuwe kabinet bepaald. De regering van nationale verzoening trad in maart aan en bestaat uit maar liefst 41 ministers, van wie negen van de Forces Nouvelles zijn. President Gbagbo beloofde bovendien dat hij een deel van zijn macht zou afdragen aan eerste minister Seydou Diarra.

In september stapten de ministers van de Forces Nouvelles op omdat Gbagbo zou weigeren het vredesakkoord uit te voeren.

Dat besluit leidde tot een koortsachtig diplomatiek ballet van Franse en West-Afrikaanse bemiddelaars om de broze vrede te redden in het meest welvarende land van de regio. Vorige week zei Gbagbo, die herhaaldelijk zijn aversie tegen het vredesakkoord heeft uitgesproken, voor het eerst dat hij bereid was het integraal uit te voeren. De rebellen lieten gisteren weten dat zij `voldoende garanties' hebben gekregen om terug te keren.

De regeringsboycot van de Forces Nouvelles was ook een tegenslag voor de ontwapening, een belangrijke fase in het vredesproces. Eerder deze maand werd daar eindelijk een begin mee gemaakt. Dat de rebellen opnieuw gaan vechten, lijkt onwaarschijnlijk. De beweging is ernstig aan het verzwakken door onderlinge meningsverschillen en een interne machtsstrijd tussen politiek leider Guillaume Soro en militair strateeg Ibrahim Coulibaly. Sergeant Coulibaly wordt al een paar maanden vastgehouden in Frankrijk wegens het beramen van een staatsgreep. Hoewel niet hij, maar Soro het vredesakkoord heeft ondertekend, riepen de Forces Nouvelles Coulibaly vorige week uit tot hun hoogste leider.

    • Pauline Bax