IOC kapittelt Blair om promoten Spelen Londen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft de Britse premier Blair op de vingers getikt. Hem wordt verweten dat hij de leiders van de landen van het Gemenebest heeft aangemoedigd de kandidatuur van Londen voor de Olympische Spelen in 2012 te steunen.

Volgens het IOC heeft de Britse premier hiermee de ethische code van de olympische beweging geschonden. Die code is ingesteld na het omkoopschandaal van de Winterspelen van Salt Lake City in 2002. Er is onder meer in voorgeschreven dat regeringen niet openlijk steden die zich kandidaat stellen mogen promoten voordat de laatste fase van de verkiezing is aangebroken.

Blair heeft vorige maand in de ogen van het IOC iets te enthousiast over de kandidatuur van Londen gesproken tijdens een bijeenkomst van de landen van het Gemenebest. Hij was lovend over het verloop van de Gemenebestspelen vorig jaar in Manchester en noemde dat succes een belangrijke motivatie om Londen kandidaat te stellen voor de Olympische Spelen van 2012.

Het Britse olympisch comité neemt de beschuldiging niet zo hoog op. Voorzitter Reedie meende dat Blair niets had misdaan. Een woordvoerder van de organisatie die werkt aan het bidbook van Londen, reageerde verbaasd. ,,Het IOC verlangt duidelijke en onvoorwaardelijke steun van de regering van een land voor een eigen kandidaat-stad. Nou doet Blair dat en is het weer niet goed'', aldus de woordvoerder.

Voor de Spelen van 2012 hebben zich negen kandidaten gemeld. Behalve Londen zijn dat Havana, Istanbul, Leipzig, Madrid, Moskou, New York, Parijs en Rio de Janeiro. Op een IOC-congres op 6 juli 2005 zal de keus worden gemaakt.