Handel Parmalat opgeschort, justitie Italië bevestigt fraude

De handel in aandelen Parmalat op de beurs van Milaan is vanmorgen voor de gehele dag opgeschort in afwachting van een bestuursvergadering van het concern. Op die vergadering zal, zo wordt algemeen verwacht, worden beslist over de wijze waarop het door financiële onregelmatigheden getroffen voedingsconcern uitstel van betaling zal aanvragen.

De Italiaanse justitie begon gisteren met het ondervragen van verantwoordelijke bestuurders en oud-bestuurders van het concern, waaronder oprichter Calisto Tanzi, die vorige week opstapte. De omvang van de boekhoudfraude die vorige week aan het licht kwam, is nog onbekend. Zeker is dat een document dat volgens Parmalat bevestigde dat er 3,95 miljard euro uitstond op een rekening bij de Amerikaanse Bank of America, vervalst is. De bank bevestigde dit vanmorgen formeel en diende volgens het Italiaanse persbureau Anso ook meteen een aanklacht wegens valsheid in geschrifte in tegen Parmalat. Volgens de Italiaanse media kan het totale fraudebedrag bij Parmalat veel groter zijn, onder meer doordat een obligatielening waarvan werd gerapporteerd dat die zou zijn afgelost, nog steeds uit zou staan. Het daarmee gemoeide bedrag is 2,9 miljard euro.

De Milanese aanklager Angelo Curto zei dat fraude bij Parmalat zo goed als zeker is. ,,De situatie is helder, de boekhoudkundige fraudegevallen zijn duidelijk'', aldus Curto. Hij baseerde zich op een eerste blik in documenten die dit weekeinde in beslag zijn genomen.

Er was vandaag nog druk overleg tussen interim-bestuurder Enrico Bondi, die het roer bij Parmalat heeft overgenomen, de banken en de Italiaanse regering. Een deconfiture van Parmalat zou onder meer 5.000 zuivelboeren in acute problemen brengen. Zij krijgen sinds de zomer samen nog 120 miljoen euro van het concern. De regering-Berlusconi zinspeelde afgelopen weekeinde al op een reddingsoperatie die het bedrijf en zijn toeleveranciers moet beschermen.

De Europese Commissie heeft Italië gisteren gewaarschuwd dat eventuele staatssteun aan Parmalat wel aan de Europese regels voor de interne markt moet voldoen. Overbruggingsleningen of een financiële injectie in het kader van een grote reorganisatie zijn de twee meest voor de hand liggende opties die Italië heeft als het Parmalat te hulp wil schieten.

De voorkeur van de Europese Commissie gaat uit naar de tweede. ,,Er zal een gedegen reddingsplan op tafel moeten komen'', zei de woordvoerder van eurocommissaris Mario Monti (Concurrentiebeleid). Een investering van de overheid moet dan wel aan dezelfde regels voldoen als een particuliere investering. Bovendien moet er een goede kans zijn dat Parmalat er weer bovenop komt. Brussel moet in principe alle staatssteun goedkeuren. Omdat dit enige tijd vergt, wil eurocommissaris Monti zo snel mogelijk het Italiaanse reddingsplan zien.

Portret pagina 13

Breaking Views pagina 13