Gaddafi: volg het voorbeeld van Libië

De Libische leider Moammar Gaddafi heeft gisteren andere landen met massavernietigingswapens aangemoedigd het Libische voorbeeld te volgen en afstand te doen van deze programma's.

In een vraaggesprek met de Amerikaanse televisiezender CNN in zijn Bedoeïenentent vlak buiten de Libische hoofdstad Tripoli zei Gaddafi dat een dergelijke stap ,,de strop rond de nek van de Israëliërs zouden aanhalen zodat dezen ook hun programma's en hun massavernietigingswapens moeten blootgeven''.

Naar algemeen wordt aangenomen bezit Israël kernwapens; in het Midden-Oosten worden verder met name Iran en Syrië verdacht van bezit en/of ontwikkeling van massavernietigingswapens. Teheran herinnerde er gisteren aan dat het heeft voorgesteld het Midden-Oosten te veranderen in een zone zonder massavernietigingswapens.

Vrijdag werd na maanden van geheime onderhandelingen tussen Libië en Groot-Brittannië en de Verenigde Staten bekend dat Libië zijn programma's voor de ontwikkeling van massavernietigingswapens opgeeft. Volgens Amerikaanse en Britse bronnen bezit Libië een voorraad chemische wapens en een tamelijk ver ontwikkeld nucleair programma. Gaddafi verzekerde gisteren echter dat zijn land geen massavernietigingswapens bezit – de programma's die hij bereid is te ontmantelen ,,zouden voor vreedzame doeleinden zijn geweest''. ,,Er zijn veel geruchten, propaganda'', zei hij, en de wapeninspecteurs die nu toegang tot de Libische installaties krijgen zullen zien ,,dat we niets te verbergen hebben''. Libië heeft aangekondigd bereid te zijn het Additionele Protocol van het nucleaire Non-proliferatieverdrag te ondertekenen, dat indringende en onaangekondigde inspectie van zijn nucleaire installaties mogelijk maakt. In dit kader bezoekt de chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap, Mohamed ElBaradei, volgende week Libië.

De Libische leider zei dat de wereld is veranderd, waardoor zijn land zich nu veilig kan voelen zonder dergelijke wapens. Verder wilde hij niets zeggen over de reden van zijn ommezwaai. ,,Het belangrijke is wat we hebben gedaan. Het is een correcte actie en uit te leggen waarom nu, waarom dit, waarom dat – dat is niet belangrijk voor Amerika, voor ons, voor de mensen, voor de wereld.''