`Fusie van beurzen Nasdaq en Wall Street'

De Amerikaanse schermenbeurs Nasdaq heeft drie weken geleden de New York Stock Exchange (NYSE) benaderd voor een krachtenbundeling. Dat meldt de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal vanochtend.

De gesprekken tussen de directies van de twee beurzen komen op een moment dat beide organisaties in zwaar weer verkeren. De Nasdaq, waar voornamelijk technologiebedrijven staan genoteerd, heeft de afgelopen jaren het aantal noteringen sterk zien teruglopen. Naast het leeglopen van de technologieluchtbel kampt de beurs met toenemende concurrentie van andere beurzen zonder handelsvloer.

De NYSE, de grootste aandelenbeurs ter wereld, verkeert in een bestuurscrisis. Beursvoorzitter D. Grasso vertrok eerder dit jaar na kritiek op zijn beloningspakket van 188 miljoen dollar. Beursmakelaars die de handel op Wall Street onderhouden, waaronder het Nederlandse Van der Moolen, worden daarnaast beschuldigd van jarenlange benadeling van beleggers. De SEC doet hier onderzoek naar, terwijl Calpers – het grootste pensioenfonds van Amerika – een rechtszaak tegen de beursmakelaars heeft aangespannen.

Volgens The Wall Street Journal is de huidige voorzitter van de SEC een groot voorstander van meer centralisatie van de effectenhandel in de Verenigde Staten. Ook veel grote banken en vermogensbeheerders zouden voorstander zijn van een krachtenbundeling van Nasdaq en NYSE. Zij oefenen al langer kritiek uit op het handelssysteem van Wall Street.

Op Nasdaq is er bij de handel geen tussenkomst van personen, maar komen de transacties tot stand door een wijdvertakt computernetwerk.

De beoogde nieuwe voorzitter van New York Stock Exchange, John Thain, zou een voorstander zijn van vloerloze handel.