Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Feestelijke Shakespeare

Drenkelingen zwaaien wild met twee blauwe lappen stof, met daartussen een mezzosopraan met een driemaster op haar hoofd. ,,Opgezweept door de winden razen de golven in de woeste zee'', zingt ze in het Italiaans. Zo nu en dan verschijnen wat naar lucht happende hoofden boven de golvende stof.

Inventief en overtuigend verbeeldt regisseur Jo Roets een schipbreuk in de familievoorstelling De twaalfde nacht van het Ro Theater en jeugdtheatergezelschap Laika. Roets' hele enscenering van Shakespeares liefdeskomedie is zo vindingrijk, speels en feestelijk. Hij liet ontwerper Thomas Rupert een exotisch kasteel van golfplaten bouwen, met romantische balkons, een vuurtorenkop en een koloniaal barretje. Shakespeares tekst is grotendeels vervangen door een eigen, simpeler verhaal. Voor kinderen blijft het nog moeilijk genoeg om te volgen wie verliefd is op wie en wie een als man verklede vrouw blijkt te zijn. Het schrappen van scènes en personages geeft Roets de ruimte om zelf scènes te verzinnen. Zoals de fantastische machtsdroom van stijve knecht Malvolio (sterke rol van Gert Jochems), waarin iedereen als konijntjes naar zijn pijpen danst.

Een belangrijke attractie zijn de liefdesaria's van Gluck, Händel, Puccini en Mozart, een zeestormlied van Vivaldi en twee drinkliederen van Verdi. Ze halen de vaart eruit, maar geven wel de juiste sfeer van een opéra bouffe aan de avond, die eindigt met een samenzang van alle liefdespaartjes. Samensteller Wim Deddes voegde de vette Italiaanse popsong Ah, me Felice (`Cesario, mio sarai!') toe, hartverscheurend gezongen door Lies Visschedijk. Als Gravin Olivia is zij het komische, smachtende hart van de voorstelling. Ze buitelt behendig over het podium, en commandeert met schelle stem moeiteloos Cesario (eigenlijk Sebastian) naar haar rode liefdesbalkon.

Jeugdtheater: De twaalfde nacht naar W. Shakespeare door Ro Theater/Laika. Tekst en regie: Jo Roets. Vanaf 8 jaar. Gezien: 20/12, R'damse Schouwburg. Aldaar t/m 4/1. Tournee t/m 19/3. Inl. (010) 4118110 of www.rotheater.nl.