De edele kunst van het voor schut zetten

Poptempel Paradiso was gisteravond het decor van de Panna Knock Out. In Amsterdam streden 64 technisch begaafde voetballers om de titel in het straatvoetbaltoernooi. ,,In drie minuten show je je techniek.''

,,Wat gaat-ie los man, die gast. Stuur hem dan, stuur hem dan!'' In de catacomben van poptempel Paradiso wachten de deelnemers gespannen op hun beurt. In ligstoelen becommentariëren zij luid de verrichtingen van hun mogelijke tegenstanders in een volgende ronde. Boven hen klinkt een hiphopbeat, joelend publiek en het live verslag van een speaker. Dit is de derde editie van de jaarlijkse Panna Knock Out, een toernooi voor de beste straatvoetballers van het land.

,,We hebben voorronden gehouden in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Per stad deden 256 voetballers mee. De 64 overgebleven voetballers spelen vandaag in Paradiso'', vertelt marketingmanager Michou Malestein van het organiserende sportmerk Nike.

,,Na het Europees voetbalkampioenschap in 2000 kwamen we er achter hoe populair straatvoetbal is onder jongeren. De regels zijn simpel. Wie binnen drie minuten de meeste doelpunten maakt, is winnaar. Maar als je de bal door de benen krijgt gespeeld en je tegenstander blijft in balbezit, dan lig je eruit.''

Op een podium middenin de concertzaal is een ronde, drie meter hoge kooi opgesteld. Op het speelveld van vier bij zes meter zijn twee straatvoetballers in bont gekleurde sportkleding bezig met een waar lijf-aan-lijfgevecht. Flitsend voetenwerk en een onwaarschijnlijke balcontrole worden gecombineerd met duw- en trekwerk. Binnen vijftien seconden moet de bal op elkaars doel van anderhalve meter breed en veertig centimeter hoog worden geschoten. Hierdoor blijft de snelheid in het spel, worden er foutjes gemaakt en krijgt het uitverkochte Paradiso meer panna's te zien.

,,Eigenlijk is panna straattaal voor iemand schande geven'', legt de in Feyenoordtrainingspak gestoken Adilson Pinto (20) uit Rotterdam uit. ,,Je probeert je tegenstander voor paal te zetten door hem de bal door zijn benen te spelen. In drie minuten show je je techniek om die ander voor schut te zetten.''

Het evenement werd gadegeslagen door prominenten als Willem van Hanegem, Frank de Boer en Nigel de Jong. Op de vraag waarom profvoetballers niet meedoen, begint Pinto te lachen. ,,Dan zouden we geen tegenstand hebben. Ze zouden er niks van bakken tegen jongens van de straat.''

De 20-jarige Kemal Gezer uit Amsterdam beaamt dat. ,,Als een profvoetballer goed speelt en een naam heeft opgebouwd, wil hij die naam niet verliezen. Ze durven niet omdat ze bang zijn gepiepeld te worden.'' De omgekeerde weg is volgens Gezer eenvoudiger. ,,De meeste mensen denken dat wij niet op het veld kunnen voetballen en dat we egoïstisch zijn. Maar een goede techniek is ook handig op het veld. Meerdere jongens die hier vanavond zijn, voetballen in teams van betaald voetbalclubs.''

Op straat gelden onmiskenbaar andere wetten dan binnen de lijnen van een voetbalveld. ,,Op straat wil je winnen en de eer van je tegenstander afpakken. Met je techniek probeer je iemand te sturen, te dollen. Ik wil in iemands gezicht zien dat hij niet van me kan winnen. Bijvoorbeeld door een shock-trick. Dan doe je alsof je schiet, waardoor je tegenstander achteruit deinst en je de schrik in zijn ogen ziet. Ook kun je de bal ergens neerleggen, zodat hij hem niet meer ziet. Er bestaan zo veel andere bewegingen dan de panna. Je hebt de aka, de Prosinecki, de sleep en de schaar.'' Het blijkt dat de voetballer die een truc als eerste uitvoert, zijn naam aan het technische hoogstandje mag verbinden. Maar die ongeschreven regel gaat volgens Gezer niet altijd op. ,,Je weet natuurlijk nooit of iemand een pleintje verderop die beweging ook kan.''

Winnaar wordt Dishan Fong, die in de finale Said Elmrabiti verslaat. Hij wint een tegoedbon ter waarde van vijfduizend euro en de gouden schoen die nergens te krijgen is. ,,Maar dat is voor zo'n jongen niet het belangrijkste'', volgens Malestein. ,,Heel Nederland ziet straks op televisie dat hij wint. De roem en de eer zijn voor hem.''

    • Michiel Dekker