Barbarossa

Journalist Peter van Trigt maakt een keuze uit zijn collectie nieuwjaarskaarten. Vandaag de ondermijning van het Duitse moreel aan het Oostfront.

In een vorige aflevering werd iets verteld over het gebruik van de nieuwjaarskaart om anderen in de maling te nemen. In dit geval is de context van deze Russische propagandakaart heel wat grimmiger, al draagt de tekening een vrij neutraal karakter. Maar schijn bedriegt.

Gedoeld wordt op het Oostfront en de zwakke plekken van de vijand worden genadeloos blootgelegd. De operatie Barbarossa, de codenaam voor de Blitzkrieg tegen Rusland in de zomer van '41, had allang voor de inval van de winter afgerond moeten zijn. Vandaar dat het de Duitse soldaat aan warme kleding en andere beschermingsmiddelen tegen de moordende kou ontbreekt. Bibberend houdt hij de wacht in z'n zomeruniform naast een minuscuul, onversierd dennenboompje. Dat verwijst o zo symbolisch naar het voor de Duitsers belangrijkste feest van het jaar: Weihnachten. Aan verlof valt niet te denken, post en pakjes van thuis komen niet door, beschutting ontbreekt en de soldaat spreekt hardop de vrees uit dat januari '42 nog wel veel kouder zal zijn dan december '41.

Inderdaad. De temperatuur zou tot -25, -40 graden dalen. Het moreel was echter al eerder tot ver onder nul gedaald. Kortom, de nieuwsjaarkaart voorspelt het tegenovergestelde van de traditioneel optimistische boodschap. Hij is bedoeld om het moreel nog verder te ondermijnen en het roemloze einde van het `Westvolk tegen het Oostvolk' te voorspellen.

Humoristische noot en typisch Russisch trekje lijkt de fles schnaps, want voor de Duitse kadaverdiscipline ondenkbaar. Het onderstreept echter de ellendige situatie van de Duitsers nog eens extra: een jaarwisseling zonder drank!

    • Peter van Trigt