Arte en UPC moeten praten over rechten

Kabelbedrijf UPC en Arte moeten praten over de auteursrechten in verband met de doorgifte van de televisiezender in Nederland. Dat gesprek moet voor 30 januari 2004 plaatsvinden.

Dat heeft het Commissariaat voor de Media bepaald in een zaak die door de Rotterdamse programmaraad is aangespannen. Een woordvoerder van Arte zegt altijd bereid te zijn tot een gesprek, maar men beraadt zich nog op een standpunt. UPC was niet bereikbaar voor commentaar.

Kabelbedrijf UPC, dat eenderde van de Nederlandse huishoudens van televisie voorziet, besloot in augustus om het Frans-Duitse cultuurkanaal niet langer door te geven. Het kabelbedrijf ging daarmee in tegen de wens van de programmaraden van onder meer Amsterdam en Rotterdam.

Volgens UPC heeft Arte geen regeling voor de afdracht van de auteursrechten getroffen en kon de zender daarom niet worden verspreid. Arte meent dat het onder een algemene regeling valt die de gezamenlijke kabelbedrijven met Buma zijn overeengekomen.

Tegen het besluit van UPC gingen zowel de programmaraad van Amsterdam als die van Rotterdam in beroep bij het Commissariaat voor de Media, dat toeziet op de naleving van de mediawet. Daarin staat dat de programmaraden beslissen over een deel van het zenderpakket. Twee weken geleden deed het Commissariaat in de Amsterdamse zaak geen uitspraak, omdat de zender niet in het `basispakket' was geadviseerd. De Rotterdamse programmaraad had het kanaal echter wel aangemeld binnen het pakket.

In die zaak lijkt het Commissariaat UPC gelijk te geven. Volgens die instantie geldt de regel waar Arte onder dacht te vallen inderdaad alleen voor zenders die geen belang hebben bij doorgifte. Omdat Arte een vertegenwoordiger heeft in Nederland, heeft die zender wel een belang. Dat Arte tot 1 april 2003 een proefregeling had getroffen met Buma, ziet het Commissariaat eveneens als een aanwijzing voor het belang dat de zender hecht aan doorgifte.

Het Commissariaat draagt beide partijen op om voor 30 januari 2004 te laten weten of ze willen gaan onderhandelen over het probleem. Pas daarna volgt een uitspraak in het beroep van de Rotterdamse programmaraad.