Anthony Godett tot jaar cel veroordeeld

Anthony Godett, de leider van de grootste Antilliaanse regeringspartij (FOL), is gisteren wegens corruptie veroordeeld tot twaalf maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

Zijn adviseur Nelson Monte, sinds jaar en dag een belangrijke figuur binnen de FOL (Frente Obrero Liberashon), kreeg drieënhalf jaar cel. Godett en Monte hebben allebei aangekondigd in hoger beroep te gaan.

Tegen Godett was twee jaar cel geëist, tegen Monte zes jaar. De rechter, W. Foppen, achtte bewezen dat Godett steekpenningen heeft aangenomen, zijn politieke macht heeft misbruikt en grote maatschappelijke schade heeft veroorzaakt. ,,Een leider van de grootste politieke partij is niet per definitie een groot leider'', zei hij. De rechter noemde hem ronduit ,,corrupt'' en ,,niet vies van het aannemen van smeergeld''.

Mirna Louisa-Godett, de zus van Godett die premier van de Antillen werd omdat haar broer dat zelf niet kon worden door de strafzaak die tegen hem liep, gaf geen commentaar. Minister De Graaf van Koninkrijksrelaties onthield zich eveneens van een recatie.

De rechter woog mee dat Godett zich steeds op zijn zwijgrecht heeft beroepen. De verdachte had ,,19.462 redenen om de rechter een toelichting te geven'', zei hij, verwijzend naar het aantal stemmen dat de FOL-leider bij de verkiezingen in mei behaalde. ,,Aan die kiezers kun je als politicus alleen voorbijgaan als je niets uit te leggen hebt, simpelweg omdat je schuldig bent.''

Godett zei na afloop in een reactie: ,,Het is een politiek proces, een poging om de FOL zwart te maken. Er zijn geen bewijzen, alleen roddels. Het is bespottelijk om mij corrupt te noemen.''

De FOL-leider was drie kwartier na het begin van de zitting gekleed in de partijkleur oranje de rechtszaal binnengekomen, maar nog ruim op tijd om zijn vonnis aan te horen. Hij reageerde woedend op de uitspraak. ,,Het maakt mij alleen maar sterker. Bij de volgende verkiezingen word ik nog groter. Ik zal een einde maken aan deze klassejustitie.''

Ook Monte heeft zijn machtspositie volgens de rechter misbruikt. Hij is veroordeeld wegens medeplichtigheid aan valsheid in geschrifte, het aannemen van steekpenningen en het witwassen van geld. Bij de strafmaat speelde mee dat Monte al eerder voor oplichting veroordeeld is.

Het openbaar ministerie was sinds november 2001 bezig met een onderzoek naar corruptie op de Antillen. Naast Godett en Monte stonden nog andere verdachten in het corruptieschandaal terecht. Twee zakenlieden, de broers Winkel, die Godett en Monte steekpenningen betaalden, werden beide veroordeeld tot vijftien maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. Twee ex-gedeputeerden van coalitiepartij PNP, R. Chong en H. Abraham, kregen respectievelijk twee maanden voorwaardelijk en vijftien maanden, waarvan vijf voorwaardelijk. Ex-minister Bulo van Verkeer en Vervoer kreeg een voorwaardelijke celstraf.

GODETT: pagina 3

HOOFDARTIKEL: pagina 7

    • Marjo Nederlof