Zware storm: wel overlast, weinig schade

De storm van gisteren heeft op sommige plekken voor overlast gezorgd, maar de schade is klein. De storm was zondag rond het middaguur op zijn hevigst in noordelijk kustgebied. Er werden windstoten gemeld van 105 kilometer per uur. Voor het eerst sinds zeven jaar werden de schuiven in de stormvloedkering van de Oosterschelde gesloten, omdat een waterstand werd verwacht van drie meter boven NAP. De kering werd sinds de opening in 1986 in totaal 24 keer gesloten.

Vanmorgen heeft een vliegtuigje van de Kustwacht gezocht naar containers met landbouwgif die tijdens de storm het schip Andinet zijn geslagen. Het schip, dat onder Ethiopische vlag vaart, was onderweg van Antwerpen naar Bremen. Ten noordwesten van Texel verloor het drie containers. Deze bevatten 630 vaten van 100 liter met het pesticide. De Kustwacht sluit niet uit dat er vaten op de kust aanspoelen.

Aan boord van het motorschip `Iran Zanjan', onderweg naar Antwerpen, raakten twee opvarenden gewond. Zij moesten door een helikopter van de Koninklijke Marine van boord worden gehaald om naar het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk te worden vervoerd. Een schip voor de kust van Callantsoog verloor vier pontons, die onmiddellijk zonken. Op de Noordzee veroorzaakte de noordwesterstorm golven tot zeven meter hoogte. Door de storm raakte het binnenvaartschip Renjo op het IJsselmeer in de problemen. Bij de Rotterdamsehoek tussen Urk en Lemmer maakte het 80 meter lange schip water. Reddingboten van de KNRM uit Urk en Lemmer hebben het schip leeggepompt en naar Lemmer gesleept.

De hulpverleningsdienst Groningen moest zondag twaalf keer in actie komen om bijstand te verlenen na stormschade. In totaal woeien veertien bomen om, waardoor verkeer tijdelijk gestremd werd. Bij Scharnegoutum blokkeerde een omgevallen boom de N354 enige tijd. De veerboten van Vlieland en Terschelling worden zondagmiddag en -avond uit de vaart genomen.

In Rotterdam en Vlaardingen leidde het hoge water van de Nieuwe Waterweg en de Nieuwe Maas tot behoorlijke overlast. De politie sleepte tientallen auto's van de kades weg en zette straten af. Gemeentewerken heeft op sommige plaatsen zandzakken neergelegd om te voorkomen dat het water enkele panden binnen zou lopen.

Vooral op het Rotterdamse Noordereiland, rond de Veerhaven en het stuk van de Erasmusbrug tot de Kralinger Esch ondervonden bewoners en bedrijven hinder van het hoge water.

Rijkswaterstaat achtte het niet nodig om de Maeslantkering bij Maassluis te sluiten. Volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat, directie Zuid-Holland, bleef het peil van de Waterweg ruim onder de kritische grens van drie meter. De overlast de kades werd, aldus de woordvoerster, veroorzaakt door opgewaaid rivierwater.

In Lelystad werd het nieuwe Nationaal Luchtvaart-Themapark Aviodrome gesloten. Door de storm waren enkele platen van een gebouw gevlogen. Schiphol kampte zondag met vertragingen. Van de drie banen die het zondag zou gebruiken, konden slechts twee continu worden ingezet.

Gerectificeerd

Stormvloedkering

In het fotobijschrift Weinig schade door noordwesterstorm en het artikel Zware storm: wel overlast, weinig schade (22 december, pagina 1 en 3) stond dat de stormvloedkering in de Oosterschelde voor het eerst sinds zeven jaar werd gesloten. Dit gold alleen voor sluiting wegens hoogwater. De kering werd voor het laatst gesloten tijdens de storm van 27 oktober 2002.