Zonder aanklacht 2 jaar vast

Hij werd in december 2001 gearresteerd en zit nog steeds vast in een Londense gevangenis, zonder aanklacht en zonder vorm van proces.

De Palestijn Mahmoud Abu Rideh is een van de veertien gedetineerden die op basis van de Britse antiterreurwetgeving worden vastgehouden uit vrees dat ze terroristen zijn. In een brief die dit weekeinde in The Guardian werd gepubliceerd beschrijft Rideh de eerste van de veertien die naar buiten treedt zijn wanhoop over het racisme waarmee hij wordt geconfronteerd, over het verbod om naar het vrijdaggebed te gaan en over het ene uurtje per dag dat hij voor zijn cel mag rondlopen, zonder buitenlucht of zonlicht.

De omstreden Britse antiterreurwetgeving werd aangenomen kort na de aanslagen op 11 september 2001. De wet biedt de mogelijkheid om buitenlandse verdachten van terrorisme die niet kunnen worden uitgewezen, voor onbepaalde tijd vast te houden zonder vorm van proces. De Britse regering heeft zich steeds verdedigd met het argument dat de mannen vrij zijn om het land te verlaten. Maar de meesten kunnen nergens heen, omdat ze in eigen land de doodstraf kunnen krijgen of gemarteld kunnen worden. Vorige week oordeelde een parlementscommissie dat de wet ,,onbillijk, onrechtvaardig en on-Brits'' is en zo snel mogelijk moet worden aangepast. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International spreekt van ,,een Guantánamo Bay in onze achtertuin''.