Zakenman wil belang Ahold in ICA kopen

De Noorse zakenman Erik Hagen wil het belang van 50 procent kopen dat supermarktbedrijf Ahold in ICA heeft. Hagen, die via investeringsmaatschappij Canica 20 procent bezit van het winkelbedrijf, zou de financiering al rond hebben.

Dat zegt Hagen in een interview met de Zweedse zakenkrant Dagens Industri, dat gisteren op de website van het dagblad werd gepubliceerd. Ahold heeft zich bij de koop van zijn belang in ICA in 2000 verplicht om de andere 50 procent over te nemen als de twee andere aandeelhouders – de derde is ICA Forbundet Invest – dat willen.

Vorige maand liet financieel bestuurder Ryöppönnen van Ahold weten dat hij 1,8 miljard euro heeft gereserveerd om eventueel beide belangen over te nemen. Ahold had vanochtend ,,geen commentaar'' op de uitspraken van Hagen.

Hagen zei in Dagens Industri: ,,Bovenaan mijn wensenlijstje staat dat ik en ICA Forbundet Ahold uitkopen om ICA als familiebedrijf te leiden''. Volgens Hagen heeft bestuursvoorzitter Moberg van Ahold hem laten weten dat hij het ICA-belang verkoopt als hij geen meerderheid in ICA krijgt.

Mede door ICA kwam Ahold dit jaar in problemen. Het bedrijf deed of het zeggenschap had over geheel ICA, zodat het de hele winst en omzet mocht meetellen. Uit een geheim document bleek dat Ahold die zeggenschap niet had.