Wanda Jackson

In het `Make Me Beautiful'-tijdperk is het verfrissend om een 66-jarige zangeres onomwonden 66 te zien zijn.

Op het hoesje van haar nieuwe cd staat Wanda Jackson gefotografeerd compleet met iedere rimpel die het leven haar heeft nagelaten. Heart Trouble, heet de cd dan ook - haar eerste in twintig jaar. Jackson, die al platen maakt sinds 1955, is bekend als rockabilly-zangeres die in haar jonge jaren optrad met Elvis en Johnny Cash.

Net als Cash zwierf Wanda Jackson vervolgens door allerlei genres. Ze zong rockabilly, country, gospel en rock 'n' roll. En dat alles met een stem zo krachtig dat ze met een simpele uithaal een telefoonboek in tweeen zou kunnen klieven.

Ondanks haar doorleefde uiterlijk heeft die stem nergens onder te lijden gehad. Hij klinkt nog even kraakhelder als weleer. Heart Trouble is opgenomen na lang aandringen van Wanda's fans: artiesten als Rosie Flores, Elvis Costello en The Cramps, die ook meedoen op de cd.

Dat levert een ijzingwekkend mooi duet op van Jackson en Costello die het overbekende Crying Time reanimeren. Voor Heart Trouble zong Jackson oude nummers uit haar eigen repertoire (Hard Headed Woman, Cash On The Barrelhead) en een paar nieuwe nummers.

De stijl is krakende rockabilly en huilerige country: minimalistisch als The White Stripes en gezongen door een ijzeren dame.

Wanda Jackson. Heart Trouble (CMH-8708) - Alleen via import.

    • Hester Carvalho