VS arresteren honderden Irakezen

Het Amerikaanse leger heeft de afgelopen dagen honderden aanhangers van Saddam Hussein gearresteerd. De arrestanten worden ervan verdacht deel te nemen aan het Iraakse verzet.

De arrestatiegolf komt voort uit de inlichtingen die de Verenigde Staten hebben verzameld bij de arrestatie van Saddam Hussein. ,,Onder de arrestanten zijn zeker enkele leiders van het verzet'', zei chef van staven generaal Richard Myers gisteren op de Amerikaanse televisie. Hij zei dat bij de arrestatie van de Iraakse leider een koffer met documenten is gevonden die nieuw licht zou hebben geworpen op de structuur van het verzet. Saddam Hussein werkt volgens Myers niet mee met zijn ondervragers.

Het Amerikaanse leger verrichtte huiszoekingen in onder meer Falluja, Samarra en Jalula, waar volgens ooggetuigen tientallen mensen werden gearresteerd. Ook zijn wapenvoorraden in beslag genomen. Het verzet tegen het Amerikaanse leger is rond deze sunnitische steden het hevigst. Bij de acties zijn zeker twee burgers doodgeschoten, één man kreeg een hartaanval toen Amerikaanse soldaten een zak over zijn hoofd deden.

De stad Rawah, nabij de grens met Syrië, is sinds gisteren omsingeld door de Amerikanen. Operatie Santa Claws, die enkele dagen zal duren, heeft als doel de naar schatting honderd buitenlandse strijders die zich in de stad zouden schuilhouden, te vinden.

Het aantal aanvallen op Amerikaanse troepen is de afgelopen maand enigszins afgenomen, zo zei een legerwoordvoerder dit weekeinde. Legercommandanten en inlichtingendiensten konden echter niet zeggen of dit komt doordat de opstandelingen zijn gedood of gevangengenomen, of doordat zij zich rustig houden. ,,De tegenstander verandert voordurend en past zich aan'', zo zei een anonieme militaire commandant tegen The New York Times. ,,Er zijn nog altijd dingen die we niet weten.'' Hij doelde op informatie over hoe de rebellen hun aanslagen onderling coördineren, hoe ze zich reorganiseren en hoe ze bepalen waar en wanneer er moet worden toegeslagen. De arrestaties van de afgelopen dagen zullen vooral inzicht geven in de structuur van het verzet, zo verwachtte hij.

Afgelopen weekeinde werd een Amerikaans militair konvooi in Mosul onder vuur genomen. Zaterdag werden door Iraakse rebellen nabij Bagdad een oliepijplijn en enkele benzinetanks opgeblazen, klaarblijkelijk om het benzinetekort in de hoofdstad te verhevigen. In het zuiden van Bagdad is zaterdag tien miljoen liter benzine verbrand nadat met raketwerpers opslagtanks waren beschoten.

In Kirkuk, in het noordoosten van Irak, verzamelden vanochtend duizenden Koerden zich. Ze zouden van plan zijn te demonstreren voor één Koerdisch autonoom gebied, waarvan het olierijke Kirkuk onderdeel zou moeten uitmaken. In de stad wonen zowel Koerden, als Turkmenen en Arabieren. Na Saddams val waren zowel Koerden als Turkmenen vastbesloten om Kirkuk terug te winnen. De Amerikanen hebben altijd verzekerd dat Kirkuk niet in handen van één etnische groep zal komen.