Veldhuis opnieuw groots

Marleen Veldhuis heeft opnieuw indruk gemaakt. In haar derde toernooi in twee weken zag de 24-jarige zwemster uit Borne haar aanval op het stokoude Nederlandse record op de 200 meter vrije slag, sinds de wereldkampioenschappen van 1982 met 1.59,53 in het bezit van Annemarie Verstappen, maar net mislukken. Veldhuis bleef zaterdag steken op 2.00,09 bij de nationale winterkampioenschappen (50 meter) in Dordrecht. ,,Maar dat record gaat er binnenkort aan'', sprak haar coach Fedor Hes een dag later op strijdvaardige toon.

Veldhuis won gisteren ook, bij absentie van de in Amerika verblijvende Inge de Bruijn, de 100 meter vrije slag: 55,33. Annabel Kosten eindigde in 56,64 als tweede en verdiende daarmee een plaats in de olympische estafetteselectie.

Bij de mannen voldeed alleen Martijn Zuijdweg, die topzwemmen tegenwoordig combineert met een bijna-volledige baan, met 1.50,92 aan de norm (1.51,59) voor `Athene'. Voor een individuele start moet er nog 1,6 seconde af. Kopman Pieter van den Hoogenband wil zich alleen met de 4x200-ploeg bemoeien ,,als anderen kort in de 1.49 zwemmen'', zoals hij eerder aankondigde. Het op papier laatste `kwalificatiemoment' is de reguliere strijd om de langebaantitels, medio april in Amsterdam.