Ullrich verslaat Schumi

De indrukwekkende comeback van Jan Ullrich wordt in Duitsland hoger aangeslagen dan het recordaantal wereldtitels in de Formule I dat Michael Schumacher dit jaar behaalde. De wielrenner werd gisteravond in Baden-Baden gekozen tot Duits sportman van het jaar, voor de legendarische coureur die vorige maand voor de zesde keer wereldkampioen werd.

Om de spanning er nog even in te houden, werd eerst de nummer drie op het podium geroepen, wintersporter Ronny Ackermann (noordse combinatie). Schumacher (afwezig door vakantie) bleek als tweede te zijn geëindigd, met 2.862 punten, aanzienlijk minder dan de 3.388 voor Ullrich.

De Duitse sportpers had meer waardering voor de manier waarop `Der Jan' zich dit jaar had teruggeknokt. Vorig jaar miste hij de Tour nog. Door een slepende knieblessure had hij zich een paar maanden voor de Ronde van Frankrijk al afgemeld, en een paar dagen voor de Tour werd bekend dat in zijn urine sporen van amfetamine waren aangetroffen. Depressief geworden door zijn blessure had hij zich in het uitgaansleven gestort en verkeerde vrienden gemaakt. Na een schorsing kwam Ullrich dit jaar gelouterd terug. In de Tour had Lance Armstrong de grootste moeite om Ullrich, tweede in het eindklassement, te verslaan. ,,Als het slecht gaat, schrijven ze over je, maar ze waarderen het ook weer als je goed bent'', zei Ullrich, die de prijs ontving uit handen van de voorzitster van de Duitse wielerbond, Sylvia Schenk. Zij stond hem vorig jaar juli bij toen hij – toevallig op de eerste dag van de Tour – in een persconferentie zijn `onbewuste' amfetaminegebruik toegaf.

En zo greep Schumacher, die vanuit Zwitserland liet weten dat Ullrich de terechte winnaar was (,,Einfach Klasse!''), weer naast de hoofdprijs in zijn vaderland. Vorig jaar, toen hij het recordaantal WK-titels van de Argentijn Fangio had geëvenaard, viste hij ook achter het net. Toen viel de keus op skispringer Sven Hannawald.

Bij de vrouwen won drievoudig zwemwereldkampioene Hannah Stockbauer, voor Anni Friesinger. De schaatsster krijgt de prijs voor de meest subtiele sponsorreclame. Chic zag ze eruit in haar galajurk, met diep decolleté. Om haar nek hing een zilveren kettinkje, met klein doch goed leesbaar de naam van haar Italiaanse autosponsor.