`Toeristen Colombia bevrijd'

De Colombiaanse guerrillabeweging ELN laat vandaag vijf buitenlandse gijzelaars vrij. Bemiddelaars bevestigden dit gisteren.

Het gaat om vier Israëliërs en een Britse toerist. Zij werden op 12 september ontvoerd in het uiterste noorden van Colombia, nabij ruïnes van de 2.500 jaar oude Verloren Stad. Een tweede Brit wist te ontsnappen, een Duitse en een Spanjaard werden op 24 november vrijgelaten. Het ELN (Nationale Bevrijdingsleger) liet het duo gaan nadat zijn belangrijkste eis, een onafhankelijk onderzoek naar schending van de mensenrechten door rechtse paramilitairen in de regio, werd ingewilligd. Toen verzekerden ze dat de anderen voor kerst zouden worden vrijgelaten.

Voor de vijf is, naar verluidt, geen losgeld betaald. De ontvoering was niet door de hoogste commandanten van het ELN goedgekeurd, maar door een lokale cel die dacht dat de buitenlanders geld zouden opleveren.

De vijf werden gisteren vanuit verschillende lokaties overgebracht naar een afgesproken plaats in het Sierra Nevada-gebergte, alwaar ze vandaag zullen worden overgedragen aan een humanitaire organisatie.

De vrijlating leek onzeker omdat de Colombiaanse president Álvaro Uribe weigerde een neutrale zone in te stellen. Bemiddelaars hebben echter een tijdelijk staakt-het-vuren weten te bewerkstellingen tijdens de overdracht van de gijzelaars.