Theo Bos mist concurrentie bij NK baan

Bij het baanwielrennen is Theo Bos op de kilometer de Nederlandse troef bij de Olympische Spelen. Hij moet zich alleen nog plaatsen.

Theo Bos (20), de jongere broer van schaatser Jan Bos, won afgelopen weekeinde drie nationale titels bij de Nederlandse kampioenschappen op de baan. In het Velodrome in Amsterdam zegevierde hij op de onderdelen sprint, keirin en de kilometer. Bos verbeterde twee baanrecords. Op zijn favoriete afstand, de kilometer, klokte hij 1,03.17 minuut en bij de kwalificatie voor de sprint legde hij 200 meter af in 10,36 seconden. Bos richt zich nu volledig op de wereldkampioenschappen in Melbourne en de Olympische Spelen in Athene.

Pas bij de WK in Melbourne (mei) kun je je plaatsen voor de Zomerspelen. Is dat niet vervelend?

Theo Bos: ,,Aan de ene kant is het inderdaad vervelend dat ik niet een jaar van tevoren al weet dat ik naar Athene mag. Aan de andere kant moet je kort voor de Spelen gewoon goed zijn. Met de teamsprint, samen met mijn broer Jan en met Teun Mulder, moeten we ons plaatsen voor de individuele nummers. Dat gaat wel lukken. We moeten bij de eerste tien eindigen. De afgelopen drie jaar zijn we op de WK achtste, zesde en vijfde (2003, red.) geworden. Er zit dus een stijgende lijn in.''

Je deed niet mee aan de Zesdaagse in oktober. Had dat te maken met de vechtpartij met Martin Benjamin in de Zesdaagse van 2002?

,,Nee, hoor. De Zesdaagse paste dit jaar niet goed in mijn planning. Ik zat in oktober in een rustperiode en was eigenlijk al bezig met de voorbereiding op de NK.''

Je versloeg Benjamin deze nationale titelstrijd op de sprint. Een sportieve revanche?

,,Nee, ik was niet zo met hem of die vechtpartij bezig. Elke wedstrijd die je wint is belangrijk.''

Is er voldoende concurrentie voor jou in Nederland?

,,Teun is mijn grootste concurrent. Die deed dit NK niet mee; dan is de concurrentie wel minder. Dus heb ik me gericht op het rijden van snelle tijden. Dat is goed gelukt, want ik reed twee baanrecords die al een paar jaar stonden.''

Hoe is het om in de schaduw van je broer te staan?

,,Dat is wel eens vervelend. Schaatsen heeft meer uitstraling dan wielrennen op de baan. Op zich jammer. Maar ik heb bewust gekozen voor deze sport, dus ik zit er verder niet mee. Het is apart om samen met Jan in een team te rijden. Je kent elkaar door en door en het klikt goed tussen ons.''