Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Reportage over de onbekende brandstichter in de boerengemeenschap van Zuuk in de buurt van het Gelderse Epe. Verder aandacht voor het steeds weer mislukken van vredesplannen tussen Israël en de Palestijnen. Ned.2, 18.22-19.05u.

Netwerk. Hele uitzending over de Israëliër Mordechai Vanunu die al achttien jaar gevangen zit omdat hij de wereld via The Sunday Times waarschuwde voor het geheime kernwapenprogramma. Hij was jarenlang als nucleair technicus betrokken bij het project in Dimona en stuurde foto's van de fabriek naar de krant. De Israëlische

geheime dienst spoorde hem op

en hij werd veroordeeld wegens

landverraad. April volgend jaar zit zijn straf er op. Ned.1, 20.25-20.58u.

Nova. Onder meer een dubbelgesprek met Gretta en Wim Duisenberg over onder andere Israël en de Palestijnen, Europa en de euro. Ned.3, 22.18-22.52u.

DOCUMENTAIRE

Nieuw economisch peil: Vet cool! In deze laatste aflevering aandacht voor extreem overgewicht bij de jeugd. In Amerika lijdt 64 procent van de bevolking aan overgewicht, Nederland gaat dezelfde kant op. Ned.3, 20.07-20.35u.

Dokwerk: de laatste eer. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.35-22.00u.

Kwesties: Get the fire. Amerikaanse documentaire over jonge mormonen uit de VS die in het Duitse Beieren proberen mensen tot hun geloof over te halen. Canvas, 20.50-21.40u.

Tupperware! Reportage over de opbergdozen die plasticfabrikant Earl S. Tupper (1907-1983, New England, VS) in de jaren vijftig ontwierp. En natuurlijk de Tupperware parties. Ned.3, 22.52-23.55u.

Document: Hollands Amerika. Tweede deel van een serie over een Nederlands theatergezelschap dat bij Nederlandse clubs in Amerika en Canada een klucht opvoert. Ned.1 22.55-23.40u.

FILM

The Grinch / How the Grinch Stole Christmas (Ron Howard, 2000, VS). Bioscoophit naar kinderboek van Dr. Seuss vertoont Jim Carrey als groen, harig monster, verstoten door de Who's. Hij neemt wraak door het kerstfeest van die knaagdier-achtige mensensoort te saboteren. SBS6, 20.30-22.30u.

French Cancan (Jean Renoir, 1954, Fr./It.). Een even smaakvolle als nostalgische hommage aan het Parijs van de Belle Epoque, verbeeld als op de schilderijen van zijn vader Pierre-Auguste Renoir. Impresario Jean Gabin opent de Moulin Rouge en probeert Françoise Arnoul tot ster te bombarderen. TV5, 22.30-0.15u.

Scrooged (Richard Donner, 1988, VS). In de geest van Saturday Night Live gemaakte Kerstfilm naar Dickens' A Christmas Carol haalt venijnig uit naar de Amerikaanse tv-kerstmis. Harteloze tv-producent Bill Murray wordt een beter mens. BBC1, 0.45-2.25u.

To Be or Not To Be (Alan Johnson, 1983, VS). Mel Brooks weet de absurditeit van de holocausttragedie voelbaar te maken in verbazend letterlijke remake van Lubitsch' klassieke zwarte komedie (1942) over een schmierende Poolse theater-troupe, die door slecht spel de nazi's om de tuin leidt. BBC1, 2.25-4.10u.

Klatretøsen / Kraak! / Cath That Girl (Hans Fabian Wullenweber, 2002, Den./Zw.). Alpinistisch aangelegd meisje besluit best bewaakte bank van Denemarken te kraken om operatie van zieke vader te bekostigen. Moderne kinderfilm. Morgen, Ned.3, 14.07-15.30u.

Around the World in 80 Days (Michael Anderson, 1956, Eng.). Verouderde publiekslieveling naar roman van Jules Verne. David Niven gaat weddenschap aan. Gastrollen van meer dan veertig sterren, onder wie Buster Keaton, Marlène Dietrich, Frank Sinatra. Morgen, BBC2, 14.45-17.25u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met regisseur Peter de Jong over de familiemusical De scheepsjongens van Bontekoe en de televisiefilm Klem in de draaideur. Deze film – eind deze maand te zien – gaat over de politieke strijd tussen Winnie Sorgdrager en Arthur Docters van Leeuwen. Radio 1, 19.04-20.04u.

Niemandsland. Voorlaatste aflevering en terugblik op de 25-jarige geschiedenis van dit programma met Frederique Spigt en Gé Reinders. Radio 1, 1.02-6.00u.

De avonden. Na het uitzicht van directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel in Den Haag vertelt cultureel antropoloog Anton Blok over zijn bundel Honour and Violence. In het tweede uur zanger Joop Visser over zijn werkplek en uit het archief fragmenten over de kerstviering in Europa in 1939. 747 AM, 22.02-24.00u.