Stuk hout vernielt glazen dak van Teylers

,,Gelukkig is het stuk hout afgeketst en was er geen publiek in het museum, anders had de schade nog veel groter kunnen zijn'', zegt Marijke Naber, hoofd publiekszaken van het Teylers Museum in Haarlem. Zaterdagochtend ontdekte een suppoost dat er een gat zat in het dak van de beroemde Ovale Zaal, en dat een vitrine was beschadigd.

Pal naast het Teylers Museum wordt al jaren gebouwd aan een acht verdiepingen hoog gerechtsgebouw met parkeergarage. Tijdens de bouw is er al vaker overlast geweest en zijn er door trillingen barsten ontstaan in fossielen uit de collectie van het wetenschaps- en kunstmuseum, dat uit 1787 dateert.

Volgens Naber is in de loop van vrijdagavond of -nacht een stuk hout van 1,5 kilo uit een kraan op het bouwterrein gevallen en terechtgekomen op het glazen dak van de Ovale Zaal, de oudste museumzaal van Nederland. Daar raakte het een sponning en ketste af. Vier raampjes van 30 bij 30 centimeter gingen kapot. Glasscherven en stukjes van de sponning vielen de zaal in en raakten een vitrinekast met mineralen. Het glazen deksel daarvan sneuvelde. De mineralen zijn niet beschadigd, aldus Naber.

,,Het probleem is dat de zaal een historische ensemble is. In de vitrine zat nog het oorspronkelijke, bubbelige glas uit 1810. Natuurlijk kunnen we het vervangen, maar elke keer dat zoiets gebeurt raak je iets kwijt van het origineel.''

De vitrine is provisorisch gerepareerd. De Ovale Zaal zal morgen weer open gaan, zo heeft de directie van het Teylers vanochtend besloten. ,,We stellen ING Real Estate aansprakelijk voor alle materiële en immateriële schade die een gevolg is van het incident'', aldus Naber. ,,We eisen ook dat ING de veiligheid van museum, collectie en bezoekers garandeert tijdens de bouw van het kantongerecht die nog tot de herfst van 2005 duurt.''

ING Real Estate, de opdrachtgever van de bouw, laat een technisch onderzoek doen en zal de schade vergoeden als blijkt dat het bedrijf verantwoordelijk is. Volgens een woordvoerder van ING is men hiervoor verzekerd. ING betwijfelt of het onderzoek naar de toedracht nog voor januari kan plaatsvinden, gezien de vakanties in de bouwsector. Het Teylers neemt daar geen genoegen mee en wil dat de zaak snel wordt aangepakt. Van eerdere schades aan het museum zegt de woordvoerder van ING niet op de hoogte te zijn.