Snelle trifle variatie

Nog geen twee maanden nadat prins Bernhard hem de Erasmusprijs 2003 had uitgereikt, stierf de Engelse ex-diplomaat en schrijver Alan Davidson in zijn slaap. Davidson ontving de prijs, die in het teken stond van de cultuur en de geschiedenis van eetgewoonten, omdat hij velen de ogen heeft geopend voor de veelvormigheid van onze eetculturen en het belang van de voedselgeschiedenis. Aldus de voorzitter van de Stichting Praemium Erasmianum, A.H.G. Rinnooy Kan. Voedsel klaarmaken en opeten is meer dan het bevredigen van een dagelijkse behoefte. Voedsel is naast taal en levensbeschouwing een bepalend aspect van een cultuur. Dankzij het werk van Davidson heeft de grote variatie in eetculturen de belangstelling van de wetenschap én van het grote publiek. In zijn dankwoord vertelde Alan Davidson wat hij onder andere met het geld van deze prijs zou gaan doen. Hij wilde zich op een heel ander, meer frivool onderwerp, gaan richten, namelijk de filmheldinnen van het Hollywood van de jaren dertig en veertig. Van dit plan komt nu helaas niets meer.

In 2001 publiceerde Alan Davidson samen met Helen Saberi het boekje Trifle, de naam van een typisch Engels, eeuwenoud nagerecht dat wordt gemaakt met sherry of wijn besprenkelde cake, jam en/of vruchten en custardvla met slagroom en geschaafde amandelen en soms geconfijte vruchten. Een lievelingsgerecht van Davidson die niet veel op had met de haute cuisine en volgens zijn echtgenote de smaak van een kind heeft behouden. In de Engelse keuken is dit een ideaal gerecht om van oud en droog geworden cake nog iets te maken. Er bestaan ongelooflijk veel trifle-variaties. Mijn recept (voor 4 personen) voor dit snelle nagerecht is wel een ver familielid van de oer-trifle. Maar wél erg lekker. Het is goed in grotere hoeveelheden – voor een oudejaarsbuffet of nieuwjaarsbrunch – te maken. Roer de honing door de kwark. Kwark met laag vetpercentage is iets minder lekker dan vettere kwark met een romige smaak. Schep de kwark in coupes, wijnglazen of in één grote glazen schaal. Schep er marmelade, of een andere jamsoort, bovenop. Bestrooi deze trifle met geroosterde en gehakte hazelnoten en een snufje kaneel.

Morgen: Poolse pannenkoekjes.

    • Anne Scheepmaker