Smit geeft NK kleur

Opnieuw gaf Gretha Smit een schaatstitelstrijd bij de vrouwen kleur. Nog nooit wist de marathonrijdster bij de NK allround in de top tien te eindigen, maar in Eindhoven nam ze het zilver in ontvangst. Alleen kampioene Renate Groenewold bleef haar voor. Dankzij twee subliem gereden afstanden, de drie en vijf kilometer die ze met overmacht won, mag Smit voor het eerst deelnemen aan de EK allround (9-11 januari). ,,Het is wat, hè'', reageerde ze blij verrast.

Smit denkt echter niet dat ze voor het klassement wat te zoeken heeft in Heerenveen. ,,Op de korte afstanden verlies ik te veel op de concurrentie. Ik ga naar de EK om een goede drie en vijf kilometer te rijden. Op dat toernooi zal van de Nederlandse vrouwen alleen Groenewold mee kunnen doen voor een plaats bij de top drie'', voorspelde ze. ,,Er is gewoon niet meer kwaliteit in ons land.'' En dat verklaarde ook waarom Smit als stayer pur sang zich als tweede rijdster kwalificeerde.

In het kielzog van Smit plaatste Wieteke Cramer zich als derde voor de EK. De 22-jarige Friezin van Groningse ouders is terug na een paar jaar kommer en kwel waarin ze onder meer de ziekte van Pfeiffer had en vijf kilo is afgevallen. Haar laatste aansprekende wapenfeit was een derde plek op de EK van 2001. Als vierde eindigde in Eindhoven Barbara de Loor die in Thialf haar teamgenote Anni Friesinger ontmoet.