Schrijfster Nel Noordzij overleden

De schrijfster en dichteres Nel Noordzij is, naar pas onlangs bekend werd, op 7 september in het Franse Thonon-les-Bains overleden. Noordzij (Rotterdam, 1923), die als verpleegkundige werd opgeleid, debuteerde in 1954 met de poëziebundel Bij nader inzien. Een jaar later werd ze een controversieel door twee romans: Met de hand op een boomtak, over een gefrustreerde vrouw die vlucht in een ingebeelde ziekte, en Het kan me niet schelen, over een vrouwelijke arts die aanschopt tegen burgerlijkheid en fatsoen. Critici vergeleken Noordzij's vrijmoedige behandeling van homoseksualiteit met die van Gerard van het Reve en Anna Blaman. Na de geboorte van haar kinderen, in de jaren zestig, trok Noordzij zich uit het literaire leven terug en ging medicijnen studeren. Begin dit jaar verscheen van haar hand nog wel een dichtbundel, De klok loopt.