Recordaantal zeges Heideman

Marathonschaatser Jan Maarten Heideman uit Oldebroek heeft zaterdagavond in Groningen het recordaantal marathonzeges gebroken. Hij behaalde 48 overwinningen op kunstijs en passeerde daarmee Richard van Kempen.

In de eindsprint van de tiende wedstrijd om de KNSB Cup was Heideman de snelste van een kopgroep van elf man. In Groningen eindigden de Fransman Cédric Michaud en Frans de Ronde respectievelijk als tweede en derde.

Door zijn triomf verstevigde Heideman zijn leiderspositie in het klassement.

De wedstrijd op het Groninger kunstijs was niet erg boeiend. In de beginfase werden er een paar vluchtgroepjes geregistreerd. Het tempo lag evenwel zo hoog, dat ontsnappingen al bij voorbaat tot mislukken gedoemd leken. Heideman, Angenent, Michaud en acht andere schaatsers bleken toch in staat een ronde voorsprong te nemen. De wedstrijd ging vervolgens `op slot', zodat de 1.500 toeschouwers tot de beslissende ronden op felle strijd moesten wachten.

Heideman domineerde de slotfase. Hij counterde eerst een aanval van Van der Veen en daarna pareerde hij een demarrage van Angenent. ,,Maar ik heb de zege ook wel een beetje te danken aan mijn ploeggenoot Peter de Vries. Hij zorgde ervoor, dat ik fris de finale in kon gaan. Nadat ik Angenent terugpakte, ben ik volle bak doorgereden. Tot mijn verbazing zag ik dat Michaud me in de laatste driehonderd meters niet meer kon achterhalen'', zei Heideman.

De kopman van de DSB-ploeg is nu met afstand de succesvolste rijder uit het marathonpeloton. De schaatser uit Oldebroek won de laatste jaren minder vaak wegens de concurrentie van met name de Fransman Michaud en de Amerikaan KC Boutiette.

,,In het jaar 2000 kon ik vijftien seizoenzeges veilig stellen. Ik dacht toen dat ik het record van Van Kempen wel eventjes kon verbeteren. Dat bleek een misvatting. Natuurlijk plaagden Boutiette en Michaud me steeds. Maar het heeft ook met druk te maken. Door de zenuwen verkrampte ik vaak in de wedstrijden. Wat nu mijn doelstelling is? Ik wil graag vijftig overwinningen achter mijn naam; dat is een mooier getal dan 48.''

Heideman, die vorige week samen met zijn vader nog een plan presenteerde voor een kunstmatige natuurijsbaan, reed in Groningen op nieuwe ijzers. ,,Ik kon vandaag veel beter mijn slag afmaken. Dat heb je nodig wil je een sprint winnen. Ik denk dat ik op tijd in topvorm ben. Op tweede kerstdag staat het Nederlands kampioenschap op het programma. Ik behoor daar zeker tot de favorieten, temeer omdat Michaud en Boutiette niet startgerechtigd zijn. Ik had het trouwens mooier gevonden dat ook Boutiette hier vandaag aanwezig was geweest. Nu zullen sommige mensen zeggen, dat ik het anders niet gered had.''

Michaud, die tweede in het klassement staat, en in zijn loopbaan 21 keer de beste was, gaf de winnaar na afloop een ferme klap op de schouder. ,,Hij is een zeer complete schaatser. Niemand zal zijn record de komende vijf jaren verbeteren. Normaliter zou ik dat dan moeten doen, want ik ben zijn grootste concurrent op de overwinningslijst. De acht cracks die boven me staan, zijn allemaal al gestopt met wedstrijdschaatsen'', grijnsde de Fransman.