`Radio 4 steeds meer autonoom'

NCRV en EO trekken zich wegens bezuinigingen geheel terug van de klassieke zender Radio 4. Een Radio 4 dat vrijwel volledig autonoom van de omroepen opereert ligt daarmee in het verschiet, zo wordt gezegd bij de muziekredactie van de NCRV.

De KRO, die toch al weinig meer doet op Radio 4, twijfelt nog over de medewerking aan de zender. De Vara raakte op Radio 4 al eerder zijn prestigieuze Matinee op de Vrije Zaterdag kwijt aan AVRO, NPS en TROS. De VPRO beraadt zich nog op haar rol bij Radio 4. AVRO, NPS en TROS zullen in ieder geval verder gaan met Radio 4 in een nieuwe sterk gestroomlijnde opzet van de programmering.

De bezuinigingen die staatssecretaris Van der Laan (cultuur en media) aan de publieke omroep heeft opgelegd maken in het vaak nogal starre Hilversum opeens van alles mogelijk. `Hilversum' was lang tegen een stroomlijning van Radio 4, omdat dat het precedent zou zijn voor een algehele stroomlijning van radio- en tv-zenders.

Onder druk van de toenmalige staatssecretaris Van der Ploeg (PvdA), die het Radio Symfonie Orkest dreigde af te schaffen, werd al eerder samenwerking afgedwongen tussen het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) en Radio 4. Jan Zekveld bestuurt nu zowel het MCO als de levende muziek op Radio 4. Intussen dreigt het MCO door de bezuinigingen weer een of twee orkesten kwijt te raken, waaronder wellicht het al eerder bedreigde Radio Symfonie Orkest. Het is een ontwikkeling die door Jan Zekveld, Radio 4-coördinator Margreet Theunissen en AVRO-directeur Ad 's-Gravesande wordt gekenschetst als `desastreus'.

's-Gravesande is ook voorzitter van een subwerkgroep die voorstellen heeft gedaan voor een nieuwe, betere en goedkopere programmering van Radio 4, die meer luisteraars moet trekken. Door grote, herkenbare blokken wordt de versnippering tegengegaan, het aantal presentatoren wordt beperkt evenals de hoeveelheid gesproken woord. Efficiency wordt ook bereikt door de afvloeiing van de helft van de meer dan honderd muziekmedewerkers bij de omroepen.

    • Kasper Jansen