Meer miljarden weg bij Italiaans concern Parmalat

Bij het Italiaanse voedingsconcern Parmalat is mogelijk meer geld zoek dan het bedrag van 3,95 miljard euro dat vrijdag aan het licht kwam. Ook een afbetaling van 2,9 miljard euro op schulden blijkt niet te zijn gedaan.

Volgens de krant Corriere della Sera heeft het management van Parmalat al eerder deze maand tegenover investeerders gezegd dat de afbetaling van een uitstaande obligatielening van 2,9 miljard euro, anders dan bericht, niet is verricht. In dat geval is in totaal bijna 7 miljard euro onvindbaar.

Waarnemers verwachtten dat het interim-management van Parmalat, onder leiding van de vorige week aangetreden Enrico Bondi, vandaag of morgen uitstel van betaling zal aanvragen voor Parmalat, dat een van de bekendste bedrijven van Italië is en 35.000 werknemers heeft in 30 landen. Het is dan aan de rechter te beslissen of Parmalat meteen failliet wordt verklaard of naar Italiaanse gebruik bij surséance twee jaar beschermd wordt tegen crediteuren om de betalingsproblemen af te wikkelen.

Premier Berlusconi stelde dit weekeinde dat de Parmalat-zaak `bijna ongelofelijk' is en zei dat de regering de banen bij het bedrijf zal beschermen. ,,Het stelsel van controle dat wij hebben geërfd blijkt niet te werken, en dus moet de regering ingrijpen om het vertrouwen en de reputatie van het land te herstellen', aldus de premier. Minister van Landbouw Alemanno zei een interdepartementale werkgroep op te zetten om te kijken op welke manier het bedrijf gered kan worden. Morgen komt het Italiaanse kabinet in een spoedzitting bijeen. Parmalats nieuwe bestuurder Bondi zou vanmiddag al de minister van Industrie ontmoeten.

De tijd dringt voor Parmalat, dat vandaag een bedrag van 400 miljoen euro moet betalen in een transactie met Braziliaanse investeerders. Vorige week miste het bedrijf de eerste termijn van dit bedrag, waarna kredietbeoordelaars Parmalat afwaardeerden tot de laagste status en de koersen van de aandelen en obligaties verder instortten.

Het schandaal rond Parmalat kwam aan het rollen toen het bedrijf op 9 december onverwacht moeite bleek te hebben met het aflossen van een obligatielening van 150 miljoen euro. Het Italiaanse openbaar ministerie begon zaterdag met een strafrechtelijk onderzoek en nam documenten in beslag bij twee van Parmalats accountants, Deloitte & Touche en Grant Thornton dat de boeken van enkele dochterondernemingen controleerde. Een van die dochters, het op de Kaaimaneilanden gevestigde Bonlat, claimde 3,95 miljoen euro op een rekening te hebben staan bij de Bank of America. Die bank ontkende vorige week vrijdag dat er zo'n rekening bestond. Een bevestigende brief over de bankrekening die Parmalat eerder dit jaar aan Grant Thornton toonde kan zijn vervalst.

Volgens de Corriere della Sera heeft Parmalat al op 8 december toegegeven dat een obligatie van 2,9 miljard euro, die als afgelost in de boeken staat, niet is afbetaald. Dat zou de schuld van Parmalat, nu geschat op 6 miljard euro, opschroeven naar 9 miljard euro. De nu afgetreden topman Claisto Tanzi zou dat tegen een Amerikaanse groep van investeerders, de Blackstone Group, hebben gezegd.

Het zich ontvouwende schandaal bij Parmalat, dat al het `Europese Enron' wordt genoemd naar het schandaal bij dat Amerikaanse concern vorig jaar, stelt dat bij Ahold nu al in de schaduw. Bij Ahold ging het om rond de 1 miljard euro aan ontdekte boekhoudkundige onregelmatigheden.

Italiaanse banken zijn naar eigen zeggen voor rond de 900 miljoen euro betrokken bij Parmalat, waarvan 360 miljoen voor Banca Intesa en 362 miljoen voor Capitalia, waarvan ABN Amro voor 9 procent eigenaar is. ABN Amro stelde vanmorgen desgevraagd een `beperkt krediet' te hebben uitstaan bij Parmalat, maar gaf geen nadere bijzonderheden. Rabobank liet weten dat Parmalat ,,uiteraard een relatie van de grootste food-agribank ter wereld is', maar gaf geen details prijs over aard en omvang van deze relatie. ING, Aegon en Fortis onthielden zich van commentaar. In het verleden meldde Aegon wel zijn verlies door Enron en Worldcom. Volgens een woordvoerder waren ,,die bedragen dermate groot dat het een uitzondering rechtvaardigde'.

De aandelen Parmalat waren vandaag zeer beperkt verhandelbaar op de beurs van Milaan. Die nam zijn toevlucht tot het vandaag eenmalig veilen van de aandelen om een koers te kunnen vaststellen aan het einde van de middag. Informeel deed een aandeel Parmalat 10 eurocent, tegen een slot van 30 cent vrijdag. Twee weken geleden werd het aandeel nog verhandeld voor 2,23 euro. Obligaties van Parmalat hebben inmiddels een koers van nog maar 18 procent van hun nominale waarde.

Gerectificeerd

Parmalat

Het bericht Meer miljarden weg bij Italiaans concern Parmalat (22 december, pagina 1) meldt dat de op de Kaaimaneilanden gevestigde Parmalat-dochter Bonlat claimde 3,95 miljoen euro op een rekening bij de Bank of America te hebben bestaan. Dit bedrag moet 3,95 miljard euro zijn.