Libië stemt in met diepgaande inspectie

Libië is bereid om verscherpte inspecties van zijn nucleaire installaties toe te laten. Vrijdag maakte Libië bekend dat het zijn plannen opgeeft om kernbommen en andere massavernietigingswapens te bouwen.

De Libische premier, Shokri Ghanem, zei vandaag tegen de BBC-radio dat Libië bereid is het extra protocol van het nucleaire Non-proliferatieverdrag (NPV) te ondertekenen, dat voorziet in grondige inspectie van nucleaire installaties.

De bekendmaking van vrijdag is in westerse hoofdsteden warm verwelkomd. De directeur van het Internationaal Atoomagentschap, Mohamed ElBaradei, gaat volgende week naar Libië voor overleg over de toekomstige samenwerking. Een Libische delegatie heeft gisteren al in Wenen met ElBaradei gesproken. Het zogeheten Additionele Protocol werd donderdag ook al door Iran ondertekend.

De Libische bekendmaking van vrijdag, die was voorafgegaan door een mededeling van de Britse premier Blair en werd toegejuicht door de Amerikaanse president Bush, kwam na negen maanden onderhandelen met Britse en Amerikaanse afgezanten, inclusief ontmoetingen met de Libische leider Gaddafi en bezoeken aan wapeninstallaties in Libië. Daarbij werd onder andere een tamelijk vergevorderde installatie voor de verrijking van uranium aangetroffen. Westerse inlichtingendiensten noch de inspecteurs van het IAEA, die Libië als lid van het NPV regelmatig bezochten, wisten daar voorzover bekend van. Dat Libië chemische wapens ontwikkelde was géén verrassing.

Premier Ghanem zei dat ,,deze beslissing naar onze mening in het belang is van het Libische volk en de hele wereldgemeenschap''. Hij zei dat Libië ,,zijn zwaarden tot ploegscharen ombouwt'', een stap die ,,door alle andere landen zou moeten worden gevolgd''. Daarbij drong hij er met name bij Israël, dat naar algemeen wordt aangenomen over kernwapens beschikt, op aan om Libiës voorbeeld te volgen.

Ghanem zei te verwachten dat Libiës betrekkingen met de VS en Groot-Brittannië nu zullen verbeteren en dat de Libische economie zal profiteren van deze ommekeer. Hoewel de Verenigde Naties hun sancties tegen Libië in september hebben opgeheven nadat Tripoli schuld had bekend aan de aanslag in 1988 boven Lockerbie en compensatie had toegezegd, zijn eenzijdige Amerikaanse sancties nog van kracht. Libië hoopt op de terugkeer van de Amerikaanse oliemaatschappijen, maar Amerikaanse functionarissen zeiden gisteren dat het nog te vroeg was om daarover te denken.

De Britse minister van Defensie Hoon zei gisteren dat Libië lering had getrokken uit het lot dat de Iraakse leider Saddam Hussein heeft ondergaan. Hij sprak van ,,een persoonlijk succes'' voor premier Blair en diens politiek van dialoog ondersteund door militaire dreiging. President Bush wees in zijn verklaring op de ,,ondubbelzinnige'' boodschap die acties van de VS en hun bondgenoten naar bezitters van massavernietigingswapens hadden gezonden.

HOOFDARTIKEL: pagina 7