Kroatië heeft nieuwe regering

De nieuwe premier van Kroatië, Ivo Sanader, heeft gisteren de samenstelling van zijn kabinet bekendgemaakt; vandaag of morgen vraagt Sanader, leider van de Kroatische Democratische Gemeenschap (HDZ) het vertrouwen van het parlement.

Met het aantreden van Sanader komt de HDZ na een onderbreking van vier jaar weer aan het bewind. De HDZ werd in 1990 opgericht door Franjo Tudjman. De partij leidde Kroatië naar de onafhankelijkheid, in 1991, maar bracht het land later in een internationaal isolement als gevolg van de nationalistische koers van Tudjman en de Kroatische betrokkenheid bij de oorlog in Bosnië en de steun die vanuit Zagreb werd gegeven aan de Bosnische Kroaten. Tudjman stierf eind 1999. Bij de parlementsverkiezingen vlak daarna leed de HDZ een zware nederlaag en verdween ze naar de oppositie. Bij de verkiezingen van vorige maand kreeg ze 43 procent van de stemmen en werd ze weer de grootste partij.

Sanader zegt de koers van de HDZ fundamenteel te hebben bijgesteld. De HDZ zou nu een gematigde, op het lidmaatschap van de Europese Unie gerichte partij zijn. Niettemin maken diverse medewerkers van Tudjman deel uit van de nieuwe regering, zoals vice-premier Andrija Hebrang en minister van Buitenlandse Zaken Miomir ˇZuzul, die in de jaren negentig ambassadeur in Washington was.

Sanader heeft het aantal ministeries teruggebracht van negentien naar veertien. Twaalf van de veertien ministers zijn lid van de HDZ. De twee overigen zijn Vesna Škare-Ozbolt, minister van Justitie en lid van het Democratisch Centrum, een partij die zich in 2000 van de HDZ losmaakte, en de minister van Onderwijs, die partijloos is.

De regering van Sanader kan niet steunen op een meerderheid in het parlement: de HDZ heeft 66 van de 152 zetels. Het Democratisch Centrum beschikt over drie zetels. Onder druk van de Europese Unie zag de nieuwe premier af van een coalitie met de extreem-nationalistische Kroatische Partij van Rechts (HSP), de `natuurlijke' partner van de HDZ. De HSP wil de regering-Sanader in het parlement wel steunen.

Dat geldt ook voor de bejaardenpartij HSU, de boerenpartij en de meeste parlementariërs die Kroatië's minderheden vertegenwoordigen. Al die partijen hebben geweigerd zelf in de regering te gaan zitten. Waarschijnlijk zal Sanader aan de slag kunnen met het vertrouwen van ongeveer 90 van de 152 parlementariërs.