Kans op film naar boek Hildebrand

Rudolf van den Berg is de beoogde regisseur van de verfilming van de Camera Obscura, de 19de-eeuwse klassieker van Hildebrand. Met subsidie van het Filmfonds werkt Bob in 't Hout aan een scenario.

In 't Hout was ook een van de scenaristen van Kees de Jongen. ,,Dit is een grotere puzzel'', zegt hij over de Camera Obscura. ,,Het boek is eigenlijk een stapel opstellen.''

De Camera Obscura, een van de weinige boeken uit de Nederlandse literatuurgeschiedenis die in het dagelijks taalgebruik een lidwoord voor de titel heeft meegekregen, verscheen in 1839. De schrijver noemde zich Hildberand, een pseudoniem voor Nicolaas Beets (1814-1903). Het is een caleidoscoop van schetsen uit het dagelijks leven, met veel humor en gevoel voor detail geschreven. Enkele personages hebben een plaats gekregen in het collectief Nederlands geheugen, zoals Robert Nurks, de onaangename ,,mensch in de Haarlemmerhout'' en de familie Stastok. ,,Niet alles is even interessant'', zegt In 't Hout, ,,maar dat betekent ook dat je voor de film makkelijker delen kunt weglaten dan bij een rechtlijniger boek.''

Voor het scenario, zegt Van den Berg, heeft In 't Hout een plot verzonnen rond de moord op een ,,juffrouw van lichte zeden'' in de Haarlemmerhout. Van den Berg en producent Matthijs van Heijningen houden overigens een slag om de arm als het gaat om de realisering van dit ,,giga-project'', zoals Van den Berg het noemt. ,,Het is de vraag of in Nederland zulke films nog gemaakt kunnen gaan worden zonder het filmstimuleringsbeleid'', zegt Van Heijningen. Hij verwijst daarmee naar de fiscale voordelen (de zogeheten cv-regeling) die de afgelopen vijf jaar golden voor filminvesteringen, maar die nu zijn afgeschaft.

Van Heijningen heeft vóór de cv-jaren wel verscheidene kostuumfilms gemaakt: Van de koele meren des doods in 1982, naar de roman van Frederik van Eeden, en Eline Vere in 1992, naar de roman van Couperus. Van den Berg heeft ook al een klassieker uit de Nederlandse literatuur op zijn naam staan. Hij verfilmde in 1989 De Avonden van Van het Reve.