Hiddink roept woedende Waterreus tot orde

PSV-doelman Ronald Waterreus ging zaterdagavond na de blamerende 0-0 tegen Vitesse hevig tekeer in de kleedkamer. ,,Waarom wil je niet luisteren? Je bent negentien jaar!'', schreeuwde de uitblinkende keeper zeer waarschijnlijk tegen Arjen Robben. De tirade in de kleedruimte voor de Eindhovense ploeg ging met het nodige kabaal gepaard.

Meer saillante uitlatingen van de boze Waterreus kregen enkele persvertegenwoordigers in de catacomben van het Gelredome niet te horen. De geschrokken coach Guus Hiddink, die op de gang een radio-interview gaf, greep snel in. Hij kapte het vraaggesprek af en stuurde assistent-trainer Fred Rutten de kleedkamer in om Waterreus tot bedaren te brengen. De journalisten werden vervolgens door Hiddink weggestuurd.

Eerder had Waterreus via de gangbare weg zijn onvrede in bedekte termen al onder woorden gebracht. ,,Dit puntenverlies in de laatste wedstrijd voor de winterstop is heel zuur'', verzuchtte hij. ,,Maar je kon het een beetje zien aankomen. De laatste weken hebben we door tal van blessures met een smalle groep gewerkt. Dat wreekt zich nu. Vitesse heeft het punt zeker niet gestolen.''

Waterreus begint met een rotgevoel aan het kerstreces. ,,Maar we hebben wel vaker op een achterstand gestaan bij de winterstop om daarna toch kampioen te worden. Dus we zijn nog lang niet kansloos in de titelrace. Maar je weet dat je in de Nederlandse competitie niet veel punten mag verspelen als je kampioen wilt worden. Daarom zijn dit twee dure punten.''

Ook trainer Guus Hiddink treurde over de ,,moeizame afsluiting'' van een goede en lange reeks, die op 1 november bij NAC begon (1-3) en acht overwinningen en drie remises opleverde inclusief de Champions League en de beker. ,,Deze wedstrijd was een rare uitzondering. Laten we maar snel vakantie nemen en hopen dat alle blessures na de winterstop zijn geheeld. Ik reken erop dat mijn spelersgroep intact blijft.''

Het jeugdige Vitesse, met zeven spelers uit de eigen opleiding in actie, stapte in het Gelredome als morele winnaar van het veld. Het kostbare punt werd ruim een uur verdedigd met tien man na de snelle rode kaart voor Rankovic. ,,Mijn ploeg verdient een groot compliment'', sprak Sturing trots. ,,Ik heb mijn spelers meteen twee weken vakantie gegeven, dat hebben ze verdiend.''

Beide ploegen misten een flink aantal spelers. PSV trad aan zonder Bøgelund, Hofland, Ooijer en uiteraard Van Bommel. Kezman en Rommedahl, beiden niet topfit, begonnen op de bank. Bij Vitesse ontbraken Amoah, Jevric, Sone en rechtsback Cornelisse. Vooral de absentie van de laatste deed zich voelen.

Middenvelder Rankovic kreeg van Sturing de ondankbare taak om Robben de man in vorm bij PSV uit de wedstrijd te houden. Die opdracht was veel te moeilijk voor de 25-jarige Serviër. Al na 26 minuten zat hij ontgoocheld in de kleedkamer na zijn tweede gele kaart. De terechte uitsluiting van Rankovic, die in de kleedkamer uit woede tegen een massagetafel trapte, kwam allerminst als een verrassing. Hij kon de behendige Robben slechts met een handvol stevige overtredingen afstoppen.

Al na 30 seconden liet het grootste talent van PSV Rankovic zijn hielen zien. Vennegoor of Hesselink faalde om onbegrijpelijke redenen in de afwerking. Hij had de bal zo in het doel kunnen lopen, maar liet dat om onbegrijpelijke redenen achterwege. Daarna dwong de slordig spelende Eindhovense ploeg tot aan de rust geen uitgespeelde kansen meer af.

Ook met tien man kwam Vitesse amper in de problemen. Bochem deed het in de duels met Robben heel wat beter dan Rankovic. Claessens was voor de rust namens Vitesse zelfs nog twee keer dicht bij een doelpunt. Doelman Waterreus hield de Belg, die in de eerste helft voor een charge tegen Robben geel kreeg, van scoren af. Ook in de slotfase voorkwam Waterreus bij twee deigende doelpogingen van Hofs een afgang voor PSV. ,,Hij heeft zich goed gemanifesteerd'', zei Hiddink over zijn boze doelman.

Vitesse

0

PSV

0

Schds: Vink. Tsch: 19.750. Gele kaarten: Rankovic, Claessens (Vitesse) en Lee, Vogel (PSV). Rode kaart: Rankovic 2x geel (Vitesse).