Generaal VS wil `nieuwe aanpak' in Afghanistan

De Amerikaanse militairen in Afghanistan gaan een ,,geheel nieuwe'' aanpak volgen bij het bestrijden van de Talibaan in het zuidoosten van het land. De komende maanden zullen in de grensregio met Pakistan versneld zogeheten provinciale wederopbouwteams worden geïnstalleerd die deels uit soldaten en deels uit civiele hulpverleners bestaan. Op die wijze willen de Verenigde Staten het vertrouwen van de lokale bevolking winnen en hen overhalen niet langer de aanwezigheid van terroristen in hun dorpen te toleren.

De nieuwe Amerikaanse commandant in Afghanistan, luitenant-generaal David W. Barno, heeft dat afgelopen weekeinde gezegd. De aankondiging is een impliciete erkenning dat de huidige, grootschalige militaire operaties van de door de VS geleide coalitie in het zuid-oostelijk grensgebied met Pakistan niet het gewenste resultaat hebben opgeleverd. Juist de afgelopen maanden is de onveiligheid in het gebied toegenomen, waarbij Afghaanse en buitenlandse hulpverleners het doelwit zijn van aanslagen. Volgens waarnemers zoeken de daders van aanslagen een veilig heenkomen over de grens met Pakistan. Ook is er kritiek dat de Amerikaanse militiaren met hun wijze van optreden tot dusver de lokale bevolking van zich vervreemden, en daardoor de Talibaan juist in de kaart spelen.

Provinciale wederopbouwteams functioneren al in onder andere de noordelijke steden Kunduz en Mazar-i-Sharif, in Bamiyan en in Gardez in het oosten. Ze worden gezien als het enig haalbare alternatief voor uitbreiding van de internationale vredesmacht ISAF, die uitsluitend in en om de hoofdstad Kabul operationeel is.

Volgens het Pakistaanse persbureau AIP willen de Talibaan twee Indiase werknemers die ze eerder deze maand ontvoerden, vrijlaten in ruil voor vijftig sympathisanten die in Afghanistan gevangen zitten. De ontvoerde Indiase arbeiders werkten aan de snelweg tussen Kabul en Kandahar die momenteel wordt gerenoveerd.

Gisteravond en vanochtend opnieuw werden in Kabul explosies gehoord, vermoedelijk van afgeschoten raketten. In de hoofdstad wordt momenteel de loya jirga, de grote vergadering van afgevaardigden uit heel het land, gehouden met als taak het bekrachtigen van een nieuwe grondwet voor Afghanistan.