Feyenoord-supporters eisen op spandoek dat clubleiding `oprot'

In het stadion van RKC maakte Feyenoord gisteren opnieuw duidelijk waar het de laatste weken aan schort. De Rotterdamse ploeg heeft te veel voetballers die kampen met vormgebrek. Dat resulteerde in een gelijkspel tegen RKC, dat eveneens een moeilijke periode doormaakt. Feyenoord waande zich mogelijk al in Antalya, waar de club een trainingskamp heeft belegd. Het winterreces belooft een spannende periode te worden voor de spelers, trainer Bert van Marwijk en technisch directeur Rob Baan.

De boodschap op het spandoek dat meegereisde Feyenoord-supporters hadden opgehangen over de volle breedte van de tribune liet aan duidelijkheid niets te wensen over: `Jorien, Rob, Bert, 2004, nieuw beleid: oprotten!' Hiermee reageerde de achterban op uitspraken van voorzitter Jorien van den Herik in de Feyenoord Krant. De preses eiste in het huisorgaan van Feyenoord uitleg van de trainer en technisch directeur over het gevoerde beleid. Vooral het niet spelen van de aankopen Hossam Ghali, Jean Carlos Dondé en Danko Lazovic is een doorn in het oog van Van den Herik. Desondanks weet Van Marwijk zeker dat hij ook na de kerst nog trainer is van Feyenoord. De oefenmeester wilde daarop met het aanwezige journaille zelfs weddenschappen tegen iedere inzet afsluiten. ,,Ik maak me niet druk om het gesprek met Van den Herik. Alle suggestieve verhalen horen bij het vak.''

Na de krappe bekerwinst tegen Vitesse (1-0) toonde de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft weinig tekenen van herstel. Van Marwijk had de offensief ingestelde Japanner Ono en de Chileen Pardo centraal op het middenveld geposteerd om aanvallend meer af te dwingen. Buitenspelers Van Persie en Lurling hielden zich echter niet aan de strijdwijze en vergaten hun verdedigende taak, waardoor RKC frank en vrij kon voetballen op de Rotterdamse speelhelft. Maar de spitsen Hoogendorp en Boulahrouz sprongen onzorgvuldig om met de kansen.

In de tweede helft konden ook de aan Waalwijkse zijde ingebrachte aanvallers Redan, Oost en Cornelisse niks forceren. Nadat bij Feyenoord Van Persie, met onbevangen acties toch een van de gevaarlijkste spelers, was gewisseld voor Smolarek, ontstond een klein slotoffensief. De Belgische aanvaller Buffel miste vlak voor het eindsignaal door besluiteloosheid de grootste mogelijkheid.

,,Dat zou vandaag niet verdiend, maar wél leuk zijn geweest. We mogen blij zijn dat we hier hebben gelijkgespeeld. Maar als wij een beetje vorm hebben, winnen we hier zeker'', legde Van Marwijk de vinger op de zere plek. Niet alleen kampten verschillende Feyenoorders gisteren met fysieke ongemakken (Van den Berg, Van Wonderen, De Nooijer, Leonardo, Lazovic, Zoetebier), ook vormgebrek stond een goede prestatie in de weg. Ono en Buffel bleven ver verwijderd van hun niveau van vorig seizoen, terwijl Lurling en Kuijt de indruk gaven alsof ze nog steeds hun plek binnen de spelersgroep zoeken. Ook misten Smolarek en Gyan wedstrijdritme.

Aanvoerder Paauwe noemde als oorzaken gebrek aan vertrouwen en communicatie. ,,Een beetje realist ziet dat het niet ons beste jaar is. Dit soort spandoeken hoort daar helaas bij. Sommige jongens moeten beter met de druk leren omgaan.'' Tijdens de winterstop kan Feyenoord orde op zaken stellen. In Turkije neemt de ploeg met Club Brugge, Besiktas en Dinamo Moskou deel aan de Antalya Cup. Of Van Marwijk dan nog de leiding heeft wordt duidelijk na de kerstdagen, als hij zich met Baan tegenover Van den Herik heeft verantwoord voor de slechtste competitiestart sinds 1995.

RKC Waalwijk

0

Feyenoord

0

Ruststand 0-0. Schds: Van Hulten. Tsch: 6.500. Gele kaart: Gyan (Feyenoord)

    • Michiel Dekker