Familie Holland

Een deur gaat krakend open, een sleutelbos valt rinkelend op het tafelblad, er klinken voetstappen op de houten vloer, een stem zegt: `Het is vrijdagavond. Meneer Holland komt thuis.' Voor de komst van de televisie in de huiskamer kende het hoorspel in Nederland grote populariteit. Met kunst en vliegwerk werden geluiden nagebootst; acteurs en actrices van het toneel leenden hun stem graag uit aan dit medium, dat zo innig verbonden is met de radio.

Er is nu een dubbel-cd verschenen met een oer-vaderlands hoorspel, Familie Holland door schrijver/ regisseur Bert Kommerij. Ton Lutz, Ann Hasekamp en anderen maken de luisteraar deelgenoot van het wel en wee van een doorsnee Nederlands gezin plus hond anno 2003. De belevenissen zijn soms absurd en soms herkenbaar. Mevrouw Holland kookt, meneer leest de krant. Er is een geheimzinnige overbuurman die 's nachts zijn inboedel op het gazon zet. Familie Holland is een feest om naar te luisteren en prikkelt de fantasie. Ouderwetse dagen keren weer.

Familie Holland: RVU €15,00; 035 - 6771 400; www.rvu.nl

    • Kester Freriks