Expeditie naar verre Leeuwarden

Ten minste één keer in je leven moet je het gedaan hebben: Leeuwarden bezoeken. Toegegeven, het is ver weg, maar ga daarom op expeditie. Dat is kort samengevat de kern van de nieuwe campagne van gemeente, onderwijs- en culturele instellingen, bedrijfsleven en woningbouwcorporaties in Friesland. Met een sfeer van ,,verkenning'' en ,,beleving'' wil Leeuwarden (90.000 inwoners) afrekenen met de vermeende ongunstige ligging van de stad en de provincie.

Via onder meer dagbladadvertenties wordt het publiek opgeroepen de ,,Expeditie Leeuwarden'' te maken. Er komt een nieuwe website met vier vaste ,,domeinen'' werk, wonen, vrije tijd/ cultuur en kennis/onderwijs, waarop alle informatie over de stad gebundeld wordt.

Het doel is om Leeuwarden binnen vier jaar in de top 20 van vrijetijdssteden te krijgen. Amsterdam en Maastricht voeren deze lijst nu aan. Maar volgens Jurriaan de Mol, die namens het marketing- en pr-bureau De Jong en De Mol moet proberen om Leeuwarden op de kaart te krijgen, is ,,iedereen al twee keer in Maastricht geweest'' en ,,hebben we Parijs, Londen en Berlijn'' al gehad. Het is nu tijd voor iets, waar je niet zo snel aan denkt: Leeuwarden dus. Dat Leeuwarden een topattractie ontbeert doet er niet toe, onderstreept De Hagenaar.

,,De consument van nu wil een middag naar het museum, 's avonds naar het theater en de volgende dag rollerskaten op het platteland. Leeuwarden biedt dat allemaal''. Verrukt was hij zelf bij kennismaking met de stad van de musea, zoals het Nationaal Keramiekmuseum Het Princessehof en de historische binnenstad met 400 monumenten. ,,De etalage ligt hier vol, maar Rotterdammers weten het niet'', zegt De Mol, die zichzelf omschrijft als ,,parttime-Fries''.

De campagne moet er tevens toe leiden dat Leeuwarden bij de tien beste vestigingsplaatsen van bedrijven van Nederland komt en meer studenten trekt. Momenteel studeren er 15.000 hbo-studenten in de stad, maar binnen enkele jaren verrijst er een nieuwe ,,groene kenniscampus'' bij het centrum, die meer studerenden moet trekken.