Elitesoldaten: geen dienst in bezet gebied

Dertien reserveofficieren en -onderofficieren van de Israëlische commando-eenheid Sayeret Matkal weigeren dienst te doen in de bezette, Palestijnse gebieden.

,,Niet langer willen wij onze menselijkheid opofferen aan militaire bezettingsmissies'', aldus de militairen in een openbare brief aan premier Sharon, die de legertop en de regering heeft geschokt.

Sayeret Matkal is de Israëlische tegenhanger van het Britse SAS en de Amerikaanse Delta Force. Prominente politici als minister van Financiën Netanyahu en oud-premier Barak hebben in deze elite-eenheid gediend en zijn nu woedend.

De dertien reservisten zeggen niet langer te willen deelnemen ,,aan een neerdrukkend bewind in de gebieden waar de mensenrechten van miljoenen Palestijnen worden genegeerd.''

Volgens sergeant-majoor Avner is het initiatief ontstaan tijdens lange gesprekken en zorgvuldig nadenken. ,,Voor ieder van ons is dit misschien wel de moeilijkste beslissing van ons leven geweest'', aldus Avner.

Eenheden van de Sayeret Matkal, dat rechtstreeks onder de generale staf valt, worden ingezet bij de moeilijkste militaire operaties tegen de top van de militaire vleugels van Hamas, Islamtische Jihad en Tanzim. Internationaal het meest bekende wapenfeit van deze commando's is de bevrijding van 106 gegijzelde passagiers in een Sabena-toestel op het vliegveld van Entebbe in Oeganda.

De plaatsvervangende minister van Defensie, Zeev Boim, zei gisteren in een reactie dat de dertien reservisten onmiddellijk hun uniformen moeten inleveren en zich voor de krijgsraad moeten verantwoorden wegens muiterij en opruiing. Luitenant-generaal Yaalon, Israëls hoogste generaal, denkt na over eventuele sancties tegen de dertien.

Woordvoerders van alle politieke partijen, ook de linkse oppositiepartijen, hebben de schriftelijke actie van de commando's veroordeeld.

Ter rechterzijde worden politieke acties tegen de bezetting gezien als insubordinatie. Ter linkerzijde zijn de partijen het inhoudelijk eens met de meest recente kritiek in het leger op de bezetting. ,,Maar'', zei gisteren Yossi Sarid van Meretz, ,,we kunnen het niet hebben dat militairen hun uniform gebruiken voor politieke manifestaties. Als er straks nederzettingen ontruimd moeten worden door het leger is het ook onaanvaardbaar als militairen weigeren dienst te doen, omdat zij de kolonisten steunen.''