Dure euro duwt Damrak omlaag

Op de Amsterdamse effectenbeurs lijkt de kerstvakantie begonnen. De AEX-index schommelde rustig rond het slot van afgelopen vrijdag en had moeite een richting te bepalen. Rond het middaguur stond de beursgraadmeter op een verlies van 0,1 procent op 331,28 punten.

Met het verlies ging het Damrak in tegen de licht positieve trend op andere Europese beurzen. De DAX in Frankfurt steeg 0,1 procent en de CAC-40 in Parijs boekte een winst van 0,3 procent, evenals de FTSE-index in Londen. Een mogelijke reden voor de lagere prestatie van de Amsterdamse beurs is de euro. De Europese munt behaalde opnieuw een record en kostte vanmorgen 1,2446 dollar, vergeleken met 1,2370 dollar vrijdag.

In Amsterdam wisten slechts een paar fondsen het hoofd boven water te houden. Een daarvan was Koninklijke Olie, de Nederlandse tak van Shell, dat 0,1 procent steeg naar 41,20 euro. De oliemaatschappij maakte bekend dat het in 2003 voor 4 miljard dollar heeft gedesinvesteerd wat een winst oplevert van 2 miljard dollar.

Het nieuws van Shell was een van de weinige nieuwsfeiten vanmorgen. Chemieconcern DSM maakte in het weekeinde bekend 290 banen te schrappen bij de Duitse fabriek van de onlangs overgenomen vitaminedochter van Roche. Het aandeel zakte 0,2 procent tot 37,77 euro. De grootste daler in de AEX was handelshuis Hagemeyer dat een verlies incasseerde van 3,2 procent tot 1,80 euro. Het aandeel van het in grote problemen verkerende bedrijf zakt langzaam naar het niveau van 1,20 euro, het bedrag waarvoor het volgend jaar hoopt aandelen uit te geven. De aandeelhouders van Hagemeyer komen 9 januari bijeen en moeten dan beslissen of ze toestemming geven voor de emissie.

In Tokio sloot de beurs voor de derde achtereenvolgende handelsdag met een winst. De Nikkei-index klom 0,9 procent tot 10.372 punten. Vooral de automakers deden het goed. Toyota won 1,4 procent, Nissan 1,2 procent. De stijging werd veroorzaakt door berichten dat hun totale productie in het buitenland eind volgend jaar hoger ligt dan die in Japan zelf. Dat maakt de omzet van de concerns minder kwetsbaar voor de dure yen en bevestigt de groeipotentie van de ondernemingen. Ook elders in het Verre Oosten domineerden de stijgers. In Hongkong sloot de Hang Seng-index zo'n 1 procent hoger en de beursgraadmeter van Sydney steeg 0,7 procent.