Dénériaz verrast op afdaling

De Franse skiër Antoine Dénériaz heeft zaterdag de afdaling bij de wereldbekerwedstrijd in Val Gardena gewonnen. Daarmee overtrof hij zes Oostenrijkers, die de plaatsen twee tot en met zeven opeisten.

Dénériaz versloeg Walchhofer (tweede), Kauss (derde), Strobl (vierde), Maier (vijfde), Eberharter (zesde) en Kröll (zevende). De 1,52,99 was een pisterecord en 0,89 seconde sneller dan Walchhofer.

Dénériaz (27) stond zelf nog het meest versteld van zijn prestatie. ,,Het is niet alleen het grote verschil dat me verrast, het verheugt me vooral dat ik het complete Oostenrijkse team heb verslagen.''

Maier kwam er een dag later op de wereldbeker reuzenslalom van Alta Badia helemaal niet aan te pas. Hij werd slechts 26ste, maar behield niettemin de leiding in het wereldbekerklassement.

De winst in Alta Badia ging naar de Italiaan Davide Simoncelli. Hij was veruit de snelste na twee manches en had een ruime seconde voorsprong op de nummer twee, de Fin Kalle Palander. De derde plaats was voor de Amerikaan Bode Miller.

Simoncelli lijkt de nieuwe Italiaanse ster. De 24-jarige eindigde deze winter al vaker in de voorhoede en boekte in Alta Badia zijn eerste zege in een wereldbekerwedstrijd; op de piste waar zijn illustere landgenoot Tomba ook zo vaak won. De voormalig olympisch kampioen was een van de eersten die Simoncelli om de nek vloog.

Renate Götschl was zaterdag in Sankt Moritz de snelste in een afdaling voor de wereldbeker. De skister uit Oostenrijk bleef twee Duitse concurrentes voor: Hilde Gerg en Maria Riesch derde. Het was haar 29ste wereldbekerzege.