De Hoop Scheffer: Apaches hard nodig

Oud-minister van Buitenlandse Zaken De Hoop Scheffer meent dat Nederlandse Apache-gevechtshelikopters hard nodig zijn in Afghanistan om de troepenmacht aldaar bij te staan. De troepenmacht in Afghanistan wordt geleid door de NAVO.

Dit heeft De Hoop Scheffer, die over twee weken begint met zijn nieuwe baan als secretaris-generaal van de NAVO, gisteren verklaard in een vraaggesprek met het ANP.

,,Noblesse oblige, je kunt niet het belang van de NAVO benadrukken en dan op je handen gaan zitten als je bijdrage nodig is'', aldus De Hoop Scheffer.

Minister Kamp (Defensie) zegde begin deze maand in beginsel al vier Apaches toe tijdens een NAVO-vergadering in Brussel. Het kabinet als geheel en de Tweede Kamer moeten hiermee echter nog instemmen. Het kabinet zal naar verwachting in de loop van januari een besluit nemen over het verzoek van de NAVO.

De ISAF-vredesoperatie in Afghanistan staat sinds augustus onder bevel van de NAVO. Tot voor kort beperkten de circa 5.000 ISAF-soldaten zich tot het handhaven van vrede en stabiliteit in de hoofdstad Kabul en omgeving. Maar inmiddels zijn op kleine schaal ook ISAF-troepen actief in andere delen van het land. Het heeft de NAVO de laatste maanden veel moeite gekost het troepenbestand voor Afghanistan op peil te houden.

In het vraaggesprek kondigde De Hoop Scheffer aan dat hij zich op dat terrein niet onbetuigd wil laten. ,,Net als mijn voorganger Lord Robertson zal ik bij landen op de deur blijven bonzen om ze er op te wijzen dat ze een bijdrage moeten leveren aan NAVO-operaties als die in Afghanistan. Ik zal dan zeggen: `U heeft militaire middelen tot uw beschikking die wij hard nodig hebben. U moet van goeden huize komen om nee te zeggen'.''

Bij de vier Apache-helikopters zouden zestig tot honderd man personeel horen.