Chinese maffiabaas ontloopt doodvonnis niet

Het Chinese Hooggerechtshof heeft maffiabaas Liu Yong ter dood veroordeeld en het vonnis onmiddellijk ten uitvoer laten brengen. De executie, die vanochtend werd bekendgemaakt, is opmerkelijk omdat het de eerste keer is dat het Hooggerechtshof zich direct met een strafzaak bemoeit, en een eerder uitgesproken vonnis van een lagere rechtbank herziet. Eerder kreeg de maffiabaas ook de doodstraf, maar met de bepaling dat het vonnis pas over twee jaar zou worden uitgevoerd. In de praktijk worden doodstraffen met een dergelijke bepaling omgezet in levenslang.

Vermoedelijk vond de overheid ingrijpen noodzakelijk omdat het aanvankelijk tegen Liu uitgesproken vonnis te laag was uitgevallen. Dat zou er op wijzen dat Liu in de Noord-Chinese provincie Liaoning nog over goede banden met de lokale overheid beschikte.

Liu speelde een hoofdrol in een geruchtmakend corruptieschandaal in de stad Shenyang, waarbij ook de burgemeester, een vice-burgemeester en veel hoge ambtenaren betrokken waren. Volgens sommigen werd de zaak echter nooit echt tot op de bodem uitgezocht. Liu had vrijwel de gehele top van het stadsbetuur omgekocht; hij huurde de politie in om iedereen te intimideren en desnoods te vermoorden die in de weg stond van zijn groeiend zakenimperium. Hij hield zich vooral bezig met de handel in tabak en in vastgoed, maar hij smokkelde onder andere ook auto's China binnen via Noord-Korea.

Liu zou de hand hebben gehad in ruim veertig moorden, naar verluidt onder meer op mensen die in huizen woonden waarin zijn vastgoedfirma was geïnteresseerd. De zaak leidde in China tot grote verontwaardiging omdat zichtbaar werd hoe sterk de onderwereld en de communistische stadsbestuurders met elkaar verweven waren.